Blijf op de hoogte

Doorbraak van 3D met implantaten in gebit

3D-technieken voor kaakimplantaten gaan voor een doorbraak zorgen. Een zegen voor de patiënt, die daardoor veel sneller dan voorheen een nieuwe tand, kies of zelfs heel kunstgebit krijgt met een betere pasvorm. Nodig is wel dat de behandelmethode verder wordt verfijnd, vertellen prof. dr. Gert Meijer en dr. Bart van Oirschot, beiden verbonden aan Radboudumc.

Wat is het voordeel ten opzichte van 2D?

Van Oirschot: “Werken in het platte vlak, 2D dus, betekent minder zien dan met een 3D-techniek mogelijk is. Met een CT-scan blijft haast geen plek in de kaak onbereikbaar. Driedimensionaal werken betekent bovendien een grotere precisie. Beschadigingen van zenuwen en bloedvaten komen daardoor minder voor. Ook kunnen we met een 3D-printer kronen en bruggen maken, wat veel geld en tijd scheelt ten opzichte van de bestaande behandelmogelijkheden. Bovendien is het een duurzame methode en zijn er geen afdrukmaterialen meer nodig waar de patiënt in moet bijten.”

In hoeverre is zijn 3D-technieken al omarmd?

Meijer: “Mond-, kaak- en aangezichts-chirurgen werken al zo veel mogelijk met 3D-technieken. De meeste behandelingen kunnen met 3D beter, nauwkeuriger en vriendelijker voor de patiënt worden uitgevoerd. Het hoofd van onze afdeling, Stefaan Bergé, nam 3D-beeldvorming mee uit Leuven naar Nederland. De combinatie met 3D-printen voor kronen, bruggen en kunstgebitten op implantaten, gebeurt echter zelden. 3D is volop in ontwikkeling en onze verwachtingen zijn hoog gespannen.”

Waarop is het wachten voor implantaten?

Van Oirschot: “Wij doen momenteel onderzoek naar de beste behandelmethode zodat iedere tandarts in Nederland ermee kan werken. We behandelen al patiënten met 3D-beeldvorming en 3D-geprinte implantaatkronen, maar we zijn deze manier van behandeling aan het perfectioneren. Vragen als: welk materiaal is het beste geschikt voor welke situatie en welk protocol kan dan het beste gevolgd worden, staan hierbij centraal.”

Is het geschikt voor alle soorten implantaatbehandelingen en patiënten?

Van Oirschot: “Jazeker. Voor iedere indicatie waarvoor de eerste keuze een implantaat is, moet de tandarts de 3D-behandelmethode kunnen inzetten.” Meijer: “In het Radboudumc behandelen we met name de complexere patiënten, denk aan mensen die een deel van hun kaak missen na het verwijderen van een tumor of helemaal geen tanden en kiezen meer in hun mond hebben. Ook voor hen zijn we het behandelprotocol aan het perfectioneren.”

Waarom is het voor de patiënt nou zoveel vriendelijker?

“Stel, je mist een tand of kies, dan moeten we nu nog meerdere stappen tot aan de definitieve kroon of brug doorlopen. Bij iedere stap moet de patiënt weer in de stoel zitten. Met 3D-beeldvorming en 3D-printing kunnen we het juiste implantaat en de juiste kroon voor deze patiënt voorafgaand aan de behandeling ontwerpen en in één keer plaatsen. Dat scheelt dus veel tijd en ongemak. We kunnen op de computer al een operatieve planning maken, waar we voorheen de patiënt voor nodig hadden. Moeten bijten in pasta om zo de kaak te laten opmeten, hoeft niet meer en is voor velen een zegen.

Bovendien is de ingreep minder belastend voor de patiënt; ze lopen na de behandeling zo weer naar buiten. 3D-geprinte tanden en kiezen zijn bovendien goedkoper en heel belangrijk: het kunstgebit past beter. In Nederland hebben ongeveer 800.000 mensen een kunstgebit in de bovenkaak en wel 1.600.000 in zowel boven- als onderkaak. De kwaliteit van leven kan voor hen een stuk omhoog; daar werken wij hard aan.”

Gerelateerde artikelen

Steeds meer personen brengen een bezoek aan de mondhygiënist, blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête van het CBS over bezoek aan de gezondheidszorg. In 2018 bracht 36 procent van…

Veel clichématige uitspraken vinden hun oorsprong in een kern van waarheid. Zo ook het gezegde over de mond als spiegel van de gezondheid. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont de relatie…

Decaan Albert Feilzer van ACTA, de faculteit der Tandheelkunde van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit, maakt zich ernstig zorgen over de toegankelijkheid van de mondzorg in Nederland.…

Nadat een tand of kies wordt getrokken bestaat het risico dat het bot gaat slinken. Na verloop van tijd kan dit ongunstig uit pakken, waardoor het plaatsen van een implantaat…

‘Ieder kind kost je een tand’ is een bekende uitdrukking. Het is veelgehoord bakerpraatje, maar toch ook met een licht serieuze ondertoon. Goed onderzocht is het eigenlijk nooit. Uit een…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.