Op haar achttiende had Tonnie Voet-Siebers al een kunstgebit in haar bovenkaak. Een lang traject van tandheelkundige behandelingen volgde. Inmiddels heeft ze 3D-geprinte kaakimplantaten in haar gebit. Verheugd vertelt ze over de voordelen ervan.

Op vroege leeftijd een kunstgebit

Tonnie is in 1947 geboren en hoewel tandenpoetsen toen nog niet gemeengoed was, kwam haar slechte gebit niet doordat zij haar tanden niet poetste. Als jongste in een gezin met tien kinderen had zij zelf op een gegeven moment voor een kwartje een tandenborstel gekocht. Tandenpoetsen deed ze dus wel, maar een ongelukje met een kruiwagen in haar tiende levensjaar zorgde voor twee afgebroken voortanden. De mensen bij wie dat gebeurde, hadden zelf geen kinderen. Tonnie: “Zij vonden het zo erg, dat zij de tandartsrekening betaalden.” Zo kreeg zij haar eerste gebitje, met twee voortanden op een plaatje zoals dat heet.

Te smalle bovenkaak

Op haar achttiende besloot zij zelf haar hele bovengebit te laten trekken, zeer tegen de zin van haar toenmalige tandarts. Maar het gebitje voor haar voortanden schuurde en bewoog en zorgde voor irritatie aan de andere tanden in haar bovenkaak. Haar eerste gebit zat goed, ze heeft hem helemaal versleten. Daarna werd het een lastiger verhaal om nog een passend gebit aangemeten te krijgen, onder meer omdat haar bovenkaak te smal was geworden. Haar tandarts stuurde haar door naar een universitair medisch centrum.

Plaatsing van de kaakimplantaten

Het voorstel van de mond-, kaak- en aangezichtschirurg was om haar bovenkaak te opereren en te voorzien van kaakimplantaten. Ze hoefde er niet eens over na te denken. “De chirurg vroeg of ik dat niet eerst met mijn man wilde bespreken, maar dat was niet nodig. Ik was meteen zeker van mijn zaak.” Eerst werd er een stuk bot uit haar heup gehaald om daarvan een nieuwe bovenkaak te maken. Ze kon een tijdlang niet lopen of zitten door de heupoperatie. Maar van de zestig hechtingen in haar bovenkaak heeft ze nimmer last gehad. Tonnie is aan haar kaak geopereerd door het toepassen van 3D-technieken. Een minder belastende techniek, waardoor de chirurgen heel precies konden opereren. Ze kon bij wijze van spreken zo de deur weer uitlopen, als haar heupoperatie haar dat niet had belet.

Effect van de operatie

Eerst moest haar bovenkaak een half jaar helen. Van eten kwam niet veel. Tonnie viel in die periode tien kilo af, maar dat vond ze niet erg. De operatie was gepland in de overgang van de herfst naar de winter. Met een sjaal om haar hoofd kon zij naar buiten opdat het niet te veel zou opvallen dat ze soms geen bovengebit in had. Op het moment dat de zes implantaten geplaatst werden, werd tegelijkertijd de 3D-geprinte noodprothese geplaatst. Tonnie: “Dat was al geweldig, ik kon met die noodprothese zo de straat op.”

Een 3D-geprint gebit

Na nog eens een half jaar, kreeg zij haar definitieve prothese, die via ringetjes op de zes implantaten klikt. Geprint op een 3D-printer. Het is een prothese van heel hard materiaal zonder gehemeltebedekking. Hij zit bovendien zo goed op zijn plaats dat er geen lucht tussen kan, wat ze zich nog wel herinnert van haar oude gebit, vroeger. Het gebit verschuift niet en zit muurvast, ze heeft er geen irritatie van en kan weer alles eten. Tonnie jeu-de-boult graag. Bij haar vriendinnen klappert dan weleens een gebit. Maar nooit meer bij haar. Ze voelt zich een bevoorrecht mens.