e-Exercise bij artrose net zo effectief als reguliere fysiotherapie
Patiënten met artrose aan de heup, knie of beiden die e-Exercise volgen gaan ongeveer evenveel vooruit als patiënten die reguliere fysiotherapie volgen, terwijl ze veel minder vaak bij de fysiotherapeut komen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel en Hogeschool Utrecht-onderzoeker Corelien Kloek.
Binnen e-Exercise worden reguliere fysiotherapiebehandelingen gecombineerd met een web-applicatie waarmee de patiënt thuis toegang heeft tot beweegopdrachten, oefeningen en informatie.
Lagere kosten
Uit het onderzoek van Kloek blijkt dat patiënten met e-Exercise in vergelijkbare mate vooruitgaan in fysiek functioneren, pijn, vermoeidheid, zelf-effectiviteit en kwaliteit van leven, als mensen die reguliere fysiotherapiesessies volgen. De kosten van de interventie e-Exercise vielen significant lager uit dan die van reguliere fysiotherapie. Dit komt doordat het behandelgemiddelde bij e-Exercise op 5 sessies lag en bij reguliere fysiotherapie op 12. e-Exercise bleek voor de maatschappij echter niet significant kosteneffectiever dan reguliere fysiotherapie.
Stimulans om aan de slag te gaan
Patiënten die meededen aan het onderzoek hebben gemiddeld 10 van de 12 online modules gevolgd en gaven aan dat e-Exercise stimuleerde om thuis actief met de informatie en opdrachten aan de slag te gaan. Het gebruik van e-Exercise door fysiotherapeuten na afloop van het onderzoek viel tegen en behoeft nog aandacht. Zo gaven fysiotherapeuten aan behoefte te hebben aan een platform dat inzetbaar is voor meerdere doelgroepen, maar ook aan businessmodellen die aansluiten bij deze nieuwe manier van werken.
Onderzoek
Binnen het e-Exercise project is door onderzoekers van het onderzoeksinstituut Nivel en Tilburg University (Tranzo) onderzocht of de integratie van een web-applicatie binnen reguliere fysiotherapie, ook wel blended care, een potentiële oplossing is. Tijdens het e-Exercise project is in samenwerking met patiënten, fysiotherapeuten en experts de interventie e-Exercise ontwikkeld. Na een pilot-fase is e-Exercise in 143 praktijken onderzocht op (kosten-)effectiviteit in vergelijking met reguliere face-to-face therapie. De 208 patiënten die mee hebben gedaan zijn door de onderzoekers 12 maanden gevolgd.
Artrose toenemend probleem
Artrose is een chronische aandoening die zich kenmerkt door pijn en stijfheid in de gewrichten. Fysiotherapie, bestaande uit voorlichting, oefeningen en beweegopdrachten, is effectief in het verbeteren van het dagelijks functioneren en het verminderen van pijn bij mensen met artrose aan de heup en/of knie. Gezien het toenemende aantal mensen met artrose, is er behoefte aan interventies die die enerzijds stimuleren dat mensen in hun eigen omgeving actief met hun aandoening aan de slag gaan, en anderzijds ook nog eens goedkoper zijn.
Bron: Nivel
Reactie
hallo, ik ben een vrouw van 66,heb ook veel last van atrose, maar ik vraag me af wat de huisarts dan had moeten doen, in de wetenschap dat het atrose was? Ik was hiervoor bij de. Orthopeed, deze zei het zelfde, hij zei als je naar de tennisbaan gaat stop je de paracetamol maar in je tas, heb ik mijn schoonvader ook geadviseerd. Ik had hem niets gezegd over niet kunnen tennisen? hij maakte me gewoon belachelijk, bij. het naar buitengaan, vroeg ik de ass. bij de balie of ik ook een afspraak met een senior arts kon krijgen? ipv van een Aio? de seniorarts verwees mij naar een infoavond voor atrosepatienten, hier schoot ik niets mee op. Ik heb nu een abonnenment bij een welnesscentrum, en heb veel baat bij de infrarood, ik probeer drie mails per week er een half uur in te zitten ....
Nadat de fysiotherapeute had aangedrongen op een foto, is deze inmiddels gemaakt en blijk ik inderdaad artrose in mijn onderrug te hebben. De reactie van de huisarts was, slik maar paracetamol, en als dat niet meer helpt kun je een sterkere pijnstiller krijgen en als dat niet meer helpt kun je naar de pijnpolie. En daar moest ik het dan mee doen. Ik ben 71 jaar en sta 's morgens heel krom op en als ik gezeten heb gaat het op gang komen zeer moeilijk, tegen 10.00 uur kan ik weer rechtop lopen.
Pijn buitenkant rechtervoet naast tenen en paar kleine tenen erbij. Schoen steeds losser.
bij mij is artrose geconstateerd van de discus tussen de L4 - L5. d.m.v. een scan. Ik liep toen bij een fysio. voor lage rugklachten, doch zonder resultaat. Na haar de foto te hebben getoond was zij zo sportief om mij te vertellen dat fysio. geen zin meer had om door te gaan met de behandeling. Artrose is niet te behandelen, en zeker niet weg te masseren. Er bleef voor mij maar een optie over, oefeningen zoals gymnastiek die direct betrekking hadden op de lage rugklachten. Veel wandelen, fietsen. Google biedt een scala van mogelijkheden via internet. Het werkt perfect maar je moet het wel dagelijks doen. Met deze `therapie `is prima te leven. Het kost wel energie, maar je krijgt er ook wel wat voor terug. Ik ben nu 73 jaar, ik doe deze oefeningen sinds een half jaar en ik zie de vooruitgang. Wat bij mij wel extra aandacht krijg is kniebuigingen maken en dan proberen met je billen de grond te raken. Een juiste manier om het bukken goed mogelijk te maken.
Plaats een opmerking