Blijf op de hoogte

Het positieve effect van MBST-behandeling bij artrose

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Bij ruim 1,5 miljoen Nederlanders komt het voor. In Nederland wordt sinds twee jaar de MBST-behandeling aangeboden die de kwaliteit van leven behoorlijk kan verbeteren. In gesprek hierover met Annika van den Haak van het Artrose Centrum Nederland en Alexandra Mertz (patiënt). Kom meer te weten over de werking, de indicaties en het effect.

MBST-behandeling

MBST® apparaten zijn ontwikkeld in Duitsland en worden ingezet om artrosebehandelingen uit te voeren. Van den Haak legt uit dat cliënten die behandeld worden zeven keer langs komen. Afhankelijk van het lichaamsdeel dat wordt behandeld, zitten of liggen ze een uur in het apparaat. In het geval van gewrichten in de handen en voeten is de behandeling zittend. Bij grotere gebieden zoals de schouders, knieën of de wervelkolom is dit liggend.

“Cliënten hoeven tijdens de behandeling geen activiteiten te ondernemen. Hiermee is de behandeling niet intensief, maar ondertussen gebeurt er wel van alles in het lichaam.”

Verbetering kraakbeenlaag

Van den Haak: “Bij artrose is het afbraakproces van kraakbeencellen versneld. Door middel van deze behandeling wordt dit proces weer vertraagd. De apparatuur zendt een magnetische frequentie uit naar de kern van de nog aanwezige kraakbeencellen. Hierdoor worden in de cellen (stofdeeltjes) waterstofprotonen geactiveerd die helpen bij het opwekken van energie. Deze energie is nodig om kraakbeencellen te herstellen en uiteindelijk de dichtheid en de kwaliteit van de kraakbeenlaag te verbeteren.”

Vier gradaties artrose

Artrose is onderverdeeld in vier gradaties. Volgens Van den Haak is dit grotendeels bepalend of iemand in aanmerking komt voor de behandeling. De gradaties 1 tot en met 3 hebben een goede indicatie om behandeld te worden, omdat er hierbij nog sprake is van voldoende kraakbeencellen in het gewricht. Deze zijn nodig om de energie op te wekken in het kraakbeen. Bij de afwezigheid van kraakbeen is het dus niet mogelijk om dit proces te activeren en daarmee kraakbeen cellen te reproduceren. Vaak is hier sprake van bij mensen met een gradatie 4.

De behandeling is van zeer toegevoegde waarde voor patiënten met een gradatie 2 of 3, die veel klachten ervaren en (nog) niet in aanmerking komen voor een prothese (zoals knie of heup).

Patiënt in MBST machine Artrose centrum MBST behandeling Annika van den Haan

Waarom kiezen voor de MBST-behandeling?

“Wij zijn ongeveer twee jaar bezig en de resultaten laten een succesratio van ruim 80% zien. Dit is het percentage cliënten die profijt hebben gehad van de behandeling. Hierbij activeren en begeleiden we cliënten ook bij een eventueel bewegingstraject, om de conditie van het gewricht zo optimaal mogelijk te houden. Hiermee wordt het effect van de behandeling bevorderd. Het vergt overigens met name veel geduld voor het effect merkbaar is.”

“Minder pijnlijke kniegewrichten”

Mertz vertelt dat ze aan vrijwel al haar gewrichten artrose heeft. Om haar klachten te verlichten kreeg ze alleen pijnstillers voorgeschreven, maar dat was geen aanpak om vol te houden. Omdat er geen alternatieven waren is ze na een eigen zoektocht uitgekomen bij de MBST-behandeling.

“Bij het Artrose Centrum Nederland hebben ze vastgesteld dat er bij mij sprake is van tweedegraads artrose, waarna in oktober 2016 mijn knieën zijn behandeld. Het effect hiervan is dat ik nu minder pijnlijke kniegewrichten heb. Eveneens is de pijn in de spieren rondom de gewrichten verminderd.”

Om zolang mogelijk de positieve effecten van behandeling te behouden, licht Mertz toe dat ze bewust bezig is met haar voeding. “Ik eet gezond en probeer daarnaast voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Zodra ik dit jaar nog ook de behandeling heb gehad voor mijn nek en schouders, zal het mogelijk zijn om intensiever te bewegen.”

Mertz geeft aan dat het natuurlijk voor iedereen anders is, maar besluit: “Ik zou het lotgenoten in een soortgelijke situatie zeker aanraden om in ieder geval te informeren naar de mogelijkheden bij deze behandeling.”

Gerelateerde artikelen

Artrose is een aandoening waarbij een ontsteking in het gewricht ontstaat. Deze ontsteking ontstaat door kraakbeenslijtage en kan leiden tot pijn, stijfheid en zwellingen rondom het ontstoken gewricht. Een risicofactor…

Wetenschappers ontdekten dat de dood van macrofagen – een type immuuncel – reumatoïde artritis kan veroorzaken. Het eiwit A20 kan de celdood van deze cellen verhinderen en zo beschermen tegen…

Kraakbeen is een wonderlijk weefsel als het helemaal gezond is. Als schokdemper op de botten helpt het bij het soepel en pijnloos bewegen van alle gewrichten. “Gezond kraakbeen heeft een…

Belgische wetenschappers hebben een genetische fout aan het licht gebracht die een heel vroege vorm van chronische gewrichtsontsteking kan veroorzaken. Een genetische fout In de nieuwe studie ontdekten de onderzoekers…

Axiale spondyloartritis (Axiale SpA) is onder de weinigen die de ziekte hebben beter bekend als de ziekte van Bechterew. Daan (22) is een van hen. Hij vertelt dat de eerste…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.