De zorg in verpleeghuizen en bejaardenoorden is te veel gebaseerd op medische en financiële uitgangspunten. Dat moet anders, vindt prof. dr. Hans Becker. Hij introduceerde daarom het geluksmodel.

Wat is het geluksmodel?

Het Westerse zorgmodel wordt bekeken vanuit medisch, hygiënisch en financieel perspectief. Maar er wordt één ding vergeten: in de ouderenzorg valt bijna niets te cureren. De echte ouderdomsziekte is een gestage achteruitgang. Dat is de visie van prof. dr. Hans Becker. Daarnaast is eenzaamheid een probleem onder ouderen.

Als tegenwicht introduceerde hij het geluksmodel als basis om ouderenzorg te gaan bieden. “Dat betekent eigen regie, een eigen actieve inbreng, een positieve sfeer met een ja-cultuur en een familiegevoel”, vertelt hij. “In een verpleeghuis of bejaardenoord is dat er meestal niet.” Zelfstandig zo lang mogelijk thuis wonen kan, maar daar ligt weer het gevaar van eenzaamheid op de loer.

Individuele en sociale component

De oplossing is gelegen in het creëren van eigen appartementen – je blijft baas in eigen huis, gevestigd in een complex waar niet iedereen oud en ziek is. De sociale kant van het geluksmodel is net zo belangrijk. De mens is een kuddedier, vindt Becker. “En in een groep praat je over hetzelfde onderwerp. Dus: geef deze mensen iets om over te praten, anders dan over ziek en zeer.” En dat kan van alles zijn. Lekker eten. Knuffeldieren. Het verleden.

Door deze ouderen bij elkaar te brengen, bijvoorbeeld in een gemeenschappelijk restaurant met goed en lekker eten, geef je ze gezelschap en geluk. “En gelukkige mensen zijn goedkoper”, stelt Becker. Want ongelukkige mensen zeuren over de pijnlijke knie, gelukkige mensen gaan met de kleinkinderen naar de dierenweide of drinken samen wat aan de bar, zo is zijn filosofie. Wat Becker betreft moet de ouderenzorg op de schop. Er wordt te veel geld uitgegeven aan een poging om ouderen te cureren, maar dat heeft weinig zin. Beter is het om te investeren in woonomgevingen zoals omschreven, waar ouderen ook met elkaar een extended family vormen.