In een nooit eerder verricht onderzoek naar gehoorverlies en duizeligheid is bewezen dat het gehoor en de balans met gentherapie hersteld kunnen worden. Het onderzoek is in de medische uitgave Molecular Therapy gepubliceerd.

De onderzoekers testten de gentherapie op genetisch gemodificeerde muizen, die vergelijkbare symptomen hadden als mensen met het syndroom van Usher. Dit is een genetische aandoening die verergerende gehoorverlies, duizeligheid en zichtvermindering veroorzaakt. De oorzaken van deze symptomen zijn een abnormaliteit in het binnenoor en een afwijking aan het netvlies.

Het onderzoek

Hoofdonderzoeker Wade Chien van Johns Hopkins Medicine paste met zijn team een specifieke gentherapie toe op het binnenoor van muizen. Deze muizen droegen een gen dat geassocieerd wordt met het syndroom van Usher. Hierdoor waren ze doof en hadden ze evenwichtsstoornissen vanaf hun geboorte. Na de gentherapie was de balans van de muizen compleet hersteld en was er een verbetering in het gehoor.

Dit onderzoek was een van de eerste die kon aantonen dat gentherapie bij gehoorverlies en evenwichtsstoornissen gebruikt kan worden. “Gentherapie van het binnenoor biedt enorm veel potentieel als nieuwe manier om patiënten te helpen met gehoorverlies en duizeligheid,” zegt Chien.

Blik op de toekomst

Hoewel de resultaten hoopgevend zijn, zeggen de onderzoekers dat het nog te vroeg is om te bepalen of gentherapie ook bij mensen ingezet kan worden. Het is echter goed mogelijk dat gentherapie in de toekomst gebruikt wordt om erfelijke aandoeningen van het gehoor en evenwicht te behandelen, inclusief het syndroom van Usher.