Zuivelvet mogelijk niet zo slecht als gedacht

Je kunt met een gerust hart (blijven) genieten van melk, yoghurt, kaas en boter. Een onderzoeksteam van de University of Texas Health Science Center (UTHealth) concludeert namelijk dat de vetten in deze producten niet bijdragen aan een verkorte levensduur.
Het team kon geen direct verband ontdekken tussen zuivelvetinname en sterfte. En meer specifiek sterfte door hartaandoeningen en beroertes veroorzaakt door een zuivelrijk dieet. In feite zouden bepaalde soorten zuivelvet juist beschermen tegen beroertes.
Onderzoek naar biomarkers van vetzuren in zuivel
Door de biomarkers van vetzuren in zuivelvet te bestuderen, werd vastgesteld in hoeverre deze verband hielden met hartziekten en vroegtijdig overlijden. Deze meetmethode zou in tegenstelling tot de vaker gebruikte zelfrapportagemethode een meer objectief inzicht bieden in de impact van langdurige blootstelling aan deze vetzuren.
Geen associatie met sterfte
Bijna 3000 volwassenen van 65 jaar en ouder werden onderzocht. Over een periode van 22 jaar werden op drie momenten de bloedplasmaspiegels van drie verschillende zuivelvetzuren gemeten.
Uiteindelijk bleken geen van de vetzuurtypen geassocieerd met sterfte. Mensen met een hoger vetzuurgehalte, dat wijst op een hogere zuivelconsumptie, bleken juist 42% minder risico te hebben op overlijden aan een beroerte.
Tegenstrijdige voedingsadviezen
Veel voedingsadviezen wijzen er vaak op om vetvrije of magere zuivel te gebruiken, inclusief melk, kaas, yoghurt en verrijkte sojadranken. Maar volgens assistent-professor Marcia Otto bevatten deze producten vaak grote hoeveelheden toegevoegde suikers, wat kan leiden tot een slechte cardiovasculaire en metabolische gezondheid. Otto: “Consumenten worden doodgegooid met veel tegenstrijdige informatie over voeding, met name in relatie tot vetten. Het is daarom belangrijk om degelijke evidence-based onderzoeken te hebben, zodat mensen meer gebalanceerde en geïnformeerde keuzes kunnen maken op basis van wetenschappelijke feiten dan geruchten.”
Zuivel kan voordelen hebben
De resultaten staan lijnrecht tegenover eerdere onderzoeken naar zuivelvet. De onderzoekers benadrukken dan ook de noodzaak om huidige voedingsrichtlijnen opnieuw te bekijken. Otto: “Zuivelproducten rijk aan vet bevatten voedingsstoffen zoals calcium en kalium die essentieel zijn voor de gezondheid, niet alleen tijdens de kindertijd maar gedurende het hele leven, met name in latere jaren waarin ondervoeding en aandoeningen zoals osteoporose vaker voorkomen.”
Reactie
Je slaat de nagel op zijn kop. Er gaat niets boven natuurlijke produkten. Mijn moeder heeft altijd roomboter gebruikt. Ze werd er 97 mee en mijn grootmoeder (93) idem. Ze noemde margarine altijd “wagensmeer”.
Goh, mijn aversie tegen de magere melkproducten en soja-zuivelproducten zijn dus toch niet ongegrond. Al jaren prefereer ik het gebruik van volvette melkproducten en echte roomboter. Natuurlijker is er niet. Laten we alleen maar kijken naar margarine en halvarine: producten die worden samengesteld uit vetten en emulgatoren, kleurstoffen etc om iets te gebruiken als smeersel op brood of om in te kunnen bakken/braden. Goed beschouwd zou uit diezelfde vetten, die in de vorm van oliën gebruikt worden, zelfs plastic kunnen worden gemaakt. Dat lukt echt niet met de vetten uit roomboter of volvette melk. Dan de houdbaarheid, natuurlijke producten hebben een kortere levensduur. De nagemaakte producten, laten we voor het gemak margarine nemen, is bijna onbeperkt houdbaar. Zelfs als die maanden tot jaren oud is hoeft men maar te roeren en het is weer bruikbaar. Brrrr, de gedachte alleen al maakt me rillen.... Wat klinkt dan gezonder om binnen te krijgen? De natuurlijke vetten of de vetten die zo veel gebruiksmogelijkheden hebben waar plastic er 1 van is? Mijn keus is simpel : Ik ga voor de natuur producten. En ik hoop dat meer en meer mensen die keuze met mij gaan maken! De mens is gemaakt om natuurlijke producten binnen te krijgen. Onze darmen zijn té kort voor een volledig plantaardig dieet en te lang voor een dieet met alleen vlees. De balans is zoek maar ik ben er van overtuigd dat wij mensen ooit weer terugkeren naar een evenwichtige voeding gebaseerd op vlees, vruchten, dierlijke producten zoals eieren en melk producten maar ook een deel volledig plantaardige producten. Maar die laatste dan wel in een natuurlijke onbewerkte vorm. Geen olie van koolzaad maar koolzaden in ons dieet. Zuurdesem brood in plaats van snel gemaakt gist brood. Die kanteling begint heel langzaam plaats te vinden en ik kan dat alleen maar toejuichen. De bakker maakt brood (niet de supermarkt), kaas etc komt weer van de kaaszaken die in direct contact staan met de kaasmakers, vlees weer van de ambachtelijke slager die zelf slacht en geen enkel deel van een dier weggooit. Hoeven en hoorns zijn smakelijke hapjes voor honden en katten, gewrichten zijn ideaal voor bouillon en zo verder. Zelfs de pens en vuile pens (onderdeel van een koe voor het verwerken van gras zijn voor dieren gezond eten). En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar dan wordt deze reactie wel erg lang. Onze voorouders die door infectieziekten geen lang leven hadden hadden in deze moderne tijd een kans gehad op echt hoge leeftijden. Mijn oma van inmiddels 90 eet nog altijd zo puur mogelijk. En raad eens: ze is voor haar zeer respectabele leeftijd nog in goede gezondheid. Zij is en blijft mijn grote voorbeeld over wat gezond leven en vooral gezond eten is.
Plaats een opmerking