Fytotherapie, oftewel plantengeneeskunde, is een alternatieve geneeswijze. Hiervoor worden geneesmiddelen gemaakt die honderd procent op planten gebaseerd zijn. Deze kunnen verlichting bieden bij uiteenlopende kwaaltjes en de neveneffecten van ernstige ziektes.

Wat is fytotherapie?

Voor het maken van plantaardige geneesmiddelen worden alle actieve ingrediënten van een plant, met uitzondering van de vezels, gebruikt. Met water en alcohol wordt er een extract uit de plant gedestilleerd dat langzaam wordt verdampt. Het extract wordt in microkorrels gewikkeld. Er worden net zo veel planten gebruikt tot de concentratie van dit extract de hoeveelheid van het actieve bestanddeel bevat dat nodig is. Alleen dan is een plantaardig geneesmiddel effectief.

Bij welke klachten zijn de geneesmiddelen geschikt?

Fytotherapeutische geneesmiddelen kunnen gebruikt worden bij klachten bij de overgang, vermoeidheid of gewrichtsklachten. Ernstige ziektes kunnen niet met fytotherapie genezen worden. Wie bijvoorbeeld aan kanker of aids lijdt, dient binnen de reguliere medische wetenschap een behandeling te ondergaan. Fytotherapie biedt wel de mogelijkheid om deze patiënten te helpen om vervelende bijwerkingen, waar ze als gevolg van hun ziekte of behandeling last van hebben, draaglijker te maken.

Wie fytotherapeutische geneesmiddelen gebruikt, dient in sommige gevallen waakzaam te zijn. Er zijn plantaardige geneesmiddelen die bij een te hoge dosering toxisch zijn. Deze mogen alleen worden verkocht in een apotheek en onder de begeleiding van een kundige arts gebruikt worden. Dominique Maes is plantgeneeskundige en licht toe: “Reguliere geneesmiddelen zijn veelal vervaardigd van synthetische bestanddelen die negatieve bijwerkingen kunnen geven. Plantaardige geneesmiddelen geven over het algemeen veel minder tot bijna geen bijwerkingen.”

Wat zijn de reacties op fytotherapie?

De reguliere geneeskunde reageert positiever op deze natuurgeneeskunde in vergelijking met zo’n twintig jaar geleden. Er zijn inmiddels klinische studies gedaan die de gunstige effecten van fytotherapie aantonen. Dominique Maes: “Patiënten zijn er enthousiast over. De kwaliteit van leven van patiënten kan aanzienlijk verbeteren dankzij plantaardige geneesmiddelen.”