Blijf op de hoogte

Lagere calorie-inname, langere levensduur?

Een studie onder volwassenen van middelbare leeftijd toont een verrassend resultaat: het verminderen van calorie-inname kan biologische veroudering vertragen.

Inspiratie voor het onderzoek naar calorie-inname en levensduur

Eerder onderzoek toonde aan dat caloriebeperking de biologische veroudering in wormen, vliegen en muizen kan vertragen. Dit was de inspiratie voor de onderzoekers van Duke University om dit ook bij mensen te testen. “Biologische veroudering is het geleidelijke verval van het lichaam dat gepaard gaat met het tijdsverloop,” zegt hoofdonderzoeker Daniel Belsky.

“Als we de biologische veroudering kunnen vertragen, is het misschien mogelijk om ouderdomsziekten uit te stellen of te voorkomen.”

Biologische veroudering en het tijdsverloop

De onderzoekers bestudeerden 145 mensen die hun calorie-inname met 12 procent moesten verminderen. Dit deden ze over een periode van twee jaar, terwijl ze vergeleken werden met een controlegroep van 75 mensen die niets aan hun eet- en drinkpatronen veranderden.

Aan het begin van het onderzoek was de gemiddelde biologische leeftijd van de deelnemers in beide groepen 37 jaar, en de gemiddelde kalenderleeftijd was 38 jaar. Ze stelden de biologische leeftijd vast door onder anderen het cholesterolniveau, bloeddruk en de hemoglobinewaarde te meten. Hemoglobine zorgt voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide in het bloed.

Onderzoekers draaien veroudering terug
Lees meer over het terugdraaien van veroudering

Een statistisch significant verschil

Tijdens twee jaar van vervolgonderzoeken ging de biologische leeftijd gemiddeld 0.11 procent per jaar omhoog bij de testgroep, en dit was 0.71 procent bij de controlegroep. Dit wijst volgens de onderzoekers op een statistisch significant verschil.

“Onze studie is het eerste klinische onderzoek naar de invloed van caloriebeperking op biologische veroudering bij mensen,” stelt Belsky. “De bevindingen suggereren dat er een basis is voor het ontwikkelen van therapieën om ouderdomsziekten te voorkomen.”

Het onderzoek is gepubliceerd in de Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences.

Gerelateerde artikelen

Nederland is een land waar veel gefietst wordt en dat is niet zonder reden. Het weer is mild en er zijn geen heuvels. Maar het is ook nog eens heel…

Hardlopen is razend populair. Maar wat helpt om mensen te stimuleren de sport te (blijven) beoefenen. Uit een nieuwe publicatie van onder andere Ineke Deelen blijkt dit een levendige en…

Niet roken, geen hoge bloeddruk of overgewicht hebben, zijn allemaal factoren die ervoor kunnen dat je ongeveer zes jaar langer leeft en gemiddeld pas negen jaar later ziek wordt dan…

Bewegen en gezond eten dragen bij aan prettige oude dag. Maar er is meer, want een stevig sociaal netwerk is minstens zo belangrijk. Aan de balie bij het verhuurbedrijf op…

Er worden veelbelovende resultaten geboekt met het inzetten van leefstijl tegen bepaalde ziektes. Toch is het niet altijd makkelijk om zowel patiënten als huisartsen te overtuigen van de toegevoegde waarde,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.