In Nederland hebben ongeveer 20.000 mensen de ziekte van Crohn. Nu blijkt uit onderzoek dat er minstens twee verschillende genetische subtypen van de ziekte zijn. Volgens onderzoekers van de University of North Carolina School of Medicine verklaart dit mogelijk waarom behandeling van de ziekte zo lastig is.

Behandeling niet voor iedereen hetzelfde

Patiënten die Crohn hebben krijgen nu vaak dezelfde behandeling. Omdat er nog geen behandeling is die de oorzaak definitief wegneemt, zijn dit vaak medicijnen. Deze slaan niet bij iedereen even goed aan. Volgens onderzoeker Sheikh is dit zeer aannemelijk, want het zou zomaar zo kunnen zijn dat zij een ander subtype van de ziekte hebben.

Twee subtypen

Sheikh en collega´s ontdekten twee subtypen van de ziekte door het darmweefsel van 21 patiënten te analyseren. Ze zagen dat elk van de typen een eigen patroon hadden in de genetische opbouw en met verschillende zichtbare eigenschappen. Het ene type was voor een deel vergelijkbaar met de darmopbouw van een ‘gezonde’ patiënt. Bij het andere type zagen ze een patroon in de genen die normaal gesproken kenmerkend is voor het ileum. Dit laatste deel van de dunne darm wordt ook de kronkeldarm genoemd.

Wat is Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van het spijsverteringskanaal. De ziekte tast het slijmvlies van de darmwand aan en kan doordringen tot de diepere lagen van de darmwand. Het is een auto-immuunziekte. Doorgaans beschermt het immuunsysteem tegen ongewenste indringers (bacteriën en virussen). Bij een auto-immuunziekte ziet het afweersysteem gezond lichaamseigen weefsel aan voor indringers. Als reactie maakt je lichaam antistoffen aan en gaat in de aanval. Hierdoor ontstaat er een ontsteking. De ontsteking komt vaak voor aan het eind van de dunne darm en het begin van de dikke darm.

Test ontwikkelen die subtype bepaalt

Met het oog op nieuwe individuele behandelingsmethoden zijn de resultaten positief te noemen, aldus Sheikh. “Hopelijk kunnen we in de toekomst een test ontwikkelen die kan bepalen welke subtype van Crohn een patiënt heeft. Dan kunnen we een behandeling inzetten die specifiek gericht is op dit subtype.”

Bron: Gut Journal