Wanneer iemands mondhygiëne niet in orde is, vormt dit een bedreiging voor zijn of haar algehele gezondheid. Wat begint als bloedend tandvlees, kan eindigen in een verhoogde kans op een hartinfarct. Voor het effectief aanpakken van een verslechterde mondgezondheid is een groter bewustzijn essentieel. Betere voorlichting en behandeling door een specialist dragen hieraan bij, zegt Jeroen Pepplinkhuizen, medisch directeur van Samenwerkende Tandartsen.

Op welke manier heeft mondhygiëne invloed op iemands algehele gezondheid?

“In iedere mond leven bacteriën. Waar mensen zich echter minder bewust van zijn, is dat die bacteriën zich vanuit de mond door de rest van het lichaam kunnen verplaatsen. In het geval van hart- en vaatziekten komen bacteriën die gepaard gaan met een ernstige tandvleesontsteking zoals parodontitis via de bloedbaan bij het hart.”

Komt dit veel voor?

“Met name tandvleesontsteking komt heel veel voor. Juist daarom zou er meer aandacht moeten zijn voor het risico dat dit met zich meebrengt. Er wordt in sommige gevallen nog gewacht op het volledig valideren van recente studies die de link tussen parodontitis en hart- en vaatziekten aantonen, maar de beschikbare statistieken liegen er niet om. Er is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen dat iemand met een slechte mondgezondheid een hartinfarct krijgt, maar dat de kans groter is, is duidelijk.”

Hoe is de situatie bij jullie?

“Samenwerkende Tandartsen streeft er actief naar de kennis en het bewustzijn van zowel behandelaren als patiënten te vergroten. Dit doen we door bijvoorbeeld wachtkamermiddelen, folders en patiëntgesprekken. Wij organiseren informatieavonden voor medewerkers en laten veel van hen opleiden tot preventie-assistent. De mondhygiënisten en deze gespecialiseerde tandartsassistenten kunnen tandvleesontstekingen deskundig behandelen.”

Wat kunnen mensen zelf doen?

“Behandeling of zelfs voorkoming van tandvleesontsteking en de gevolgen ervan is goed mogelijk. Mondverzorging en regelmatige professionele gebitsreiniging in de tandartspraktijk is hiervoor noodzakelijk. Bij twijfel kunnen mensen het beste een afspraak maken voor een controle bij de tandarts. Die kan iemand behandelen of zo nodig doorverwijzen naar een specialist.”

Meer informatie?
Bezoek de website van Samenwerkende Tandartsen: www.samenwerkendetandartsen.nl