Blijf op de hoogte

Gezond eten kan het brein helpen herstellen na beroerte

Mensen die na een beroerte veel bladgroenten, vis en andere gezonde voeding tot zich nemen, helpen hun breinfuncties waarschijnlijk beter te behouden, laten voorlopige onderzoeksresultaten zien.

Bladgroenten en bessen

Onderzoekers stelden dit vast bij verschillende personen die na een beroerte het zogenoemde MIND-dieet volgden. Dit dieet combineert elementen uit twee voedingsvoorschriften die bijdragen aan een goede conditie van het hart: het traditionele mediterrane dieet en het zogenoemde DASH-dieet, dat een hoge bloeddruk tegengaat.

Aanbevelingen van het MIND-dieet zijn gebaseerd op onderzoek naar voeding en hersengezondheid, vertelt hoofdonderzoeker Martha Clare Morris, hoogleraar in Chicago en grondlegger van het MIND-dieet. Het dieet legt veel nadruk op groenten – met name bladgroenten – en in mindere mate op fruit. Wel wordt het eten van bessen aangeraden, omdat deze in eerder onderzoek gelinkt werden aan beperkte cognitieve achteruitgang. Ook olijfolie, noten, vis, volkoren producten en bonen maken deel uit van het dieet.

Geheugenproblemen

Met cognitieve achteruitgang worden geheugenproblemen, een verminderd beoordelingsvermogen of een verslechtering van andere cognitieve functies bedoeld. Een beroerte verhoogt niet alleen het risico op dit soort cognitieve problemen, maar ook op dementie. Na een beroerte is de kans op dementie ongeveer twee keer zo hoog, stelt neuroloog Carolyn Brockington.

Bij een beroerte krijgt een deel van de hersenen plotseling geen zuurstof meer, wat hersenschade en cognitieve problemen kan veroorzaken, legt Brockington uit. Bovendien spelen bij slachtoffers van een beroerte dikwijls onderliggende klachten, zoals een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten, die worden gerelateerd aan een verhoogde kans op dementie. Daarom is het voor hen erg belangrijk om manieren te vinden om de hersenfuncties te behouden.

Manieren om je geheugen te verbeteren
Lees ook: 5 manieren om je geheugen te verbeteren

Relatie eetgewoonten en cognitief verval

Het onderzoeksteam keek naar de relatie tussen eetgewoonten van mensen die een beroerte overleefden, en hun kans op cognitief verval in de vijf jaar na hun beroerte. Er werden 106 personen onderzocht, opgedeeld in drie groepen: van de trouwste volgers van de MIND-eetvoorschriften, tot de minst trouwe. Bij de personen uit de eerste groep, die het dieet nauwgezet volgden, werd twee keer minder cognitieve achteruitgang vastgesteld dan bij de laatste groep.

In eerder onderzoek stelde Morris al vast dat ouderen die dagelijks een portie bladgroenten aten, langzamer cognitief verval lieten zien dan ouderen die geen of nauwelijks bladgroenten aten. Dat is waarschijnlijk te danken aan de voedingsstoffen in bladgroenten als spinazie, boerenkool en snijbiet, die hersenfuncties lijken te ondersteunen. Dit zijn bijvoorbeeld vitamine K, foliumzuur, bètacaroteen en luteïne.

Nooit te laat voor gezond eten

De resultaten zijn nog geen bewijs dat het MIND-dieet de hersenen na een beroerte beschermt, maar tonen wel een relatie aan. Nader onderzoek zou een willekeurige groep proefpersonen het MIND-dieet moeten laten volgen, in plaats van personen te bestuderen die deze eetgewoonten al hadden, zegt Morris. Ze vervolgt dat het voor alle mensen die een beroerte hebben overleefd, goed is om te beseffen dat het nooit te laat is om met gezond eten te beginnen. Brockington kan dat beamen. “Nog vaak denken mensen dat er na een beroerte niets meer aan te doen is. Het tegendeel lijkt nu aangetoond: de hersenen beschikken wel degelijk over het vermogen te herstellen. Mensen kunnen na een beroerte hun situatie dus nog verbeteren.”

Gerelateerde artikelen

De kans op overlijden na een herseninfarct op jonge leeftijd is in de periode van 1998 tot 2010 duidelijk gedaald. Dat melden Radboudumc-onderzoekers in het medisch blad JAMA. Tegelijkertijd toont…

In ons land worden dagelijks gemiddeld 117 mensen getroffen door een beroerte. Ongeveer 320.000 Nederlanders leven met de gevolgen van zo’n episode. Dr. Paula Janssen (neuroloog) en dr. Adriaan van…

Veelvuldig naar de sauna gaan vermindert het risico op een beroerte. Dit concluderen wetenschappers na een vijftien jaar durend follow-uponderzoek. Mensen die vier tot zeven keer per week naar de…

Hoewel te verwachten valt dat overlevers van een beroerte ongezond gedrag proberen te veranderen, suggereert nieuw onderzoek van de Los Angeles County Department of Health Services dat de meesten dat…

Na een beroerte ervaart meer dan de helft tot tweederde van de patiënten cognitieve klachten die tot problemen leiden in het dagelijks leven. Clinici moeten hier meer alert op zijn.…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.