Blijf op de hoogte

Veel overlevers van een beroerte verbeteren hun gezondheidstoestand niet

Hoewel te verwachten valt dat overlevers van een beroerte ongezond gedrag proberen te veranderen, suggereert nieuw onderzoek van de Los Angeles County Department of Health Services dat de meesten dat niet doen. Ze kunnen zelfs slechtere gewoonten oppikken.

Grootschalige studie naar hartgezondheid

De studie – die bijna 1600 overlevers van een beroerte omvatte – toont aan dat minder dan een op honderd overlevers voldoet aan de zeven hartgezondheidsdoelen, zoals opgesteld door de American Heart Association. En slechts een op vijf behaalt vier van die doelen. Deze doelen bestaan uit niet roken, gezond eten, regelmatige lichaamsbeweging, een gezond gewicht, en het beheersen van hoge bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel.

Het percentage overlevers dat geen of een van de doelen behaalde, is toegenomen van 18 procent in 1988-1994 naar 35 procent in 2011-2014. In die periode nam obesitas ook toe, van 27 procent naar 39 procent. Daarnaast steeg het percentage met diabetes en prediabetes van 49 procent naar 56 procent. Tot slot groeide het percentage overlevers met een slecht dieet van 14 procent naar 51 procent.

De studie bracht echter ook goed nieuws. De percentages van hoge bloeddruk en hoog cholesterol daalden respectievelijk met ongeveer 19 procent en 27 procent.

Hoe voorkom je een nieuwe beroerte?

“Hoewel de cholesterol- en bloeddrukniveaus van overlevers van een beroerte over de jaren heen beter zijn geworden, doen patiënten met een beroerte het slecht met betrekking tot hun gewicht, de beheersing van diabetes, dieet en lichaamsbeweging”, stelt onderzoeker dr. Amytis Towfighi van het Los Angeles County Department of Health Services. “Het beheersen van deze factoren is van cruciaal belang voor het voorkomen van een nieuwe beroerte, en voor het verbeteren van de resultaten na een beroerte.”

Beweging bevordert óók mentale scherpte na een beroerte | Mijn Gezondheidsgids
Lees ook: beweging bevordert óók mentale scherpte na CVA

Verslechtering van levensstijlgedrag

Over het ‘waarom’ mensen die een beroerte hebben overleefd niet gemotiveerd lijken hun gezondheid te verbeteren, zegt Towfighi dat de groep de algehele bevolking lijkt te weerspiegelen. “Met name de bloeddruk en cholesterol zijn verbeterd, terwijl obesitas en diabetes zijn toegenomen.”

“Wat vooral opviel in de studie, was de verslechtering van levensstijlgedrag, en dan met name dieet en lichaamsbeweging”, aldus Towfighi. Er zijn verschillende theorieën over waarom dit gebeurt. Mogelijke factoren zijn een gebrek aan gezondheidsinformatie, slechte zelfmanagementvaardigheden en handicaps.

“Gedragsverandering is buitengewoon moeilijk, vooral wanneer men te maken krijgt met bijkomende moeilijkheden als gevolg van de beroerte, zoals handicaps en een gebrek aan onafhankelijkheid”, legt Towfighi uit.

Alarmerende signalen

Dr. Shazia Alam, directeur stroke services bij het NYU Winthrop Hospital ziet het omlaaggaan van hoge bloeddruk en cholesterolniveaus als positief. Maar, voegt ze eraan toe, het is ‘alarmerend’ om te zien dat overlevers van een beroerte zo weinig van de doelen halen. “Het komt doordat zij geen toegang hebben tot de gezondheidszorg of een dokter, en daarom hebben ze waarschijnlijk ook geen toegang tot een sportschoollidmaatschap en de hulpmiddelen die ze mogelijk nodig hebben om af te vallen.”

Alam, die geen deel uitmaakte van de studie, stelt dat de bevindingen haar zouden kunnen helpen bij het ondersteunen van de slachtoffers van een beroerte die extra interventies en educatie nodig hebben.

Gerelateerde artikelen

De kans op overlijden na een herseninfarct op jonge leeftijd is in de periode van 1998 tot 2010 duidelijk gedaald. Dat melden Radboudumc-onderzoekers in het medisch blad JAMA. Tegelijkertijd toont…

In ons land worden dagelijks gemiddeld 117 mensen getroffen door een beroerte. Ongeveer 320.000 Nederlanders leven met de gevolgen van zo’n episode. Dr. Paula Janssen (neuroloog) en dr. Adriaan van…

Veelvuldig naar de sauna gaan vermindert het risico op een beroerte. Dit concluderen wetenschappers na een vijftien jaar durend follow-uponderzoek. Mensen die vier tot zeven keer per week naar de…

Mensen die na een beroerte veel bladgroenten, vis en andere gezonde voeding tot zich nemen, helpen hun breinfuncties waarschijnlijk beter te behouden, laten voorlopige onderzoeksresultaten zien. Bladgroenten en bessen Onderzoekers…

Na een beroerte ervaart meer dan de helft tot tweederde van de patiënten cognitieve klachten die tot problemen leiden in het dagelijks leven. Clinici moeten hier meer alert op zijn.…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.