Blijf op de hoogte

(Chronisch) vermoeid: CVS en ME zijn niet hetzelfde

Klachten van vermoeidheid spelen dagelijks een rol in het leven van veel mensen. Vermoeidheid is vaak te verhelpen door rust te pakken en bij wijze van spreken kunnen we de volgende ochtend weer vol energie aan de slag. Toch is er een relatief kleine groep mensen voor wie dit niet zo vanzelfsprekend is. Bij deze groep wordt het ritme van hun dagelijkse patronen en gedragingen verstoord door aanhoudende vermoeidheidsklachten, waardoor er dus sprake is van chronische vermoeidheid.

Twee aandoeningen die in verband worden gebracht als er over chronische vermoeidheid wordt gesproken zijn, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en myalgische encefalomyelitis (ME). Wat beiden precies zijn staat hieronder uitgelicht.

  • Chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) is een term die door de medische wereld in het leven is geroepen. De term wordt gebruikt om ziektebeelden aan te duiden waarbij mensen zonder aantoonbare reden langere tijd last hebben van vermoeidheid.
  • CVS wordt bij patiënten met chronische vermoeidheid vaak gediagnosticeerd omdat hun klachten niet toe te schrijven zijn aan een specifieke ziekte.
  • ME staat voor Myalgische Encefalomyelitis. Deze medische term wijst op spierpijnklachten die gepaard gaan met een ontsteking in de hersenen en ruggenmerg.
  • ME is een chronische aandoening waarbij niet ernstige vermoeidheid het onderscheidende kernsymptoom is, maar het niet kunnen herstellen van de uitputting na inspanning.

Wat zijn de verschillen tussen ME en CVS?

De relatie tussen ME en CVS zit in het feit dat er geen directe oorzaak bekend is die de klachten van een patiënt verklaart. Toch zijn er wezenlijke verschillen in beide ziektebeelden die te verklaren zijn door de wijze van diagnosticering en de behandeling.

CVS

Diagnose wordt vastgesteld aan de hand van lichamelijk onderzoek en testen van stressfactoren.
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een behandelmethode voor CVS. CGT is een vorm van psychotherapie waarbij de nadruk ligt op het veranderen van aan de klachten verbonden gedachten en gedragingen, aldus het Radboudumc.

ME

Diagnose bestaat uit het uitsluiten van andere ziektes d.m.v. bloedtesten en het controleren van inwendige lichaamsfuncties.

De behandeling van ME is complexer en vooral gericht op het gebruik van medicijnen en supplementen. Specifieke medicijnen zijn er niet, er wordt voornamelijk getracht antivirale middelen te gebruiken ter bestrijding van virussen.

Gerelateerde artikelen

Gedragstherapie via internet voor mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), ook wel ME genoemd, helpt en is veilig. Dit blijkt uit onderzoek van het AMC en Radboudumc, dat online gepubliceerd…

Hoewel lang werd gedacht dat het chronisch vermoeidheidssyndroom en Golfoorlogssyndroom van psychische aard zijn, blijkt niets minder waar. Nieuw onderzoek heeft de moleculaire veranderingen in het brein aangetoond die specifiek…

Zowel patiënten als artsen zitten vaak met de handen in het haar als de diagnose CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) wordt gesteld. Nog altijd is er geen geneesmiddel en in veel gevallen…

Marlies kreeg last van ME/cvs (myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom) nadat ze een antibioticakuur nam. Ze heeft drie jaar met de klachten rondgelopen voordat het eindelijk gediagnosticeerd werd. Het heeft haar leven…

Ga naar de audio-versie Nieuwe bevindingen leveren mogelijk bewijs voor de oorzaak van CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom). Onderzoekers van de Cornell University bestempelen een gebrek aan verscheidenheid van bacteriën in het…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.