Blijf op de hoogte

Winterdip komt vaker bij vrouwen voor

Vrouwen zijn vatbaarder voor seizoensgebonden depressies dan mannen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van the University of Glasgow, recent verschenen in the Journal of Affective Disorders.

Meer dan 150.000 volwassenen

Voor hun studie analyseerden de wetenschappers meer dan 150.000 volwassenen die deel uitmaken van de UK Biobank. Dit is een gezondheidsdatabase die de gegevens van een half miljoen Engelsen bevat.

Meer specifiek keken de onderzoekers elk seizoen naar de depressieve symptomen van de deelnemers. Hieronder vielen een verminderde stemming, vermoeidheid, spanning en een onvermogen om blijdschap te ervaren. Ten slotte werd het verband tussen de depressieve symptomen, de daglengte en de gemiddelde buitentemperatuur bestudeerd.

Seizoen beïnvloedt vrouwen

Uiteindelijk ontdekte het team dat de depressieve symptomen van vrouwen per seizoen verschilden. Bij mannen werd dit verband niet gezien.

Klachten als vermoeidheid en een onvermogen om blijdschap te ervaren, waren bij vrouwen het sterkst aanwezig in de wintermaanden. Daarnaast zagen de wetenschappers dat langere dagen waren verbonden aan een verminderde stemming.

De resultaten bleken onafhankelijk van factoren als roken, alcoholconsumptie en beweging.

Vrouwen vatbaarder voor winterdip

Volgens de onderzoekers laten de resultaten van hun studie zien dat vrouwen vatbaarder zijn voor seizoensgebonden depressies. De verklaring is echter nog niet geheel duidelijk. Er is dan ook meer onderzoek nodig om het verband te verduidelijken.

Wat is een seizoensgebonden depressie?

Een seizoensgebonden depressie is een depressie die ontstaat in een bepaald seizoen. Meestal begint de dip in de herfst en eindigt in de zomermaanden.

Voorbeelden van symptomen zijn weinig energie, vermoeidheid en een desinteresse in activiteiten die normaal gesproken als prettig worden ervaren.

Gerelateerde artikelen

“Je moet gewoon positief denken.” Het is een uitspraak waar te veel mensen met een depressie nog mee geconfronteerd worden. Ondanks overheidscampagnes, evenementen en aandacht in de media is er…

Mensen die wonen in een gebied waar sprake is van ernstige luchtvervuiling rapporteren vaker depressieve gevoelens. Dat laten de resultaten zien uit een onderzoek van de Universiteit Gent in samenwerking…

Het oproepen van positieve gebeurtenissen en ervaringen kan jongeren helpen om veerkrachtig te worden tegen depressie op latere leeftijd. Dat suggereren wetenschappers van de Universiteit van Cambridge. De resultaten van…

8% van de 12- tot 25-jarigen geeft aan psychisch ongezond te zijn. Dit blijkt uit vragen die ze daarover hebben beantwoord. Het is een lichte stijging ten opzichte van tien…

Uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) blijkt dat depressieve gevoelens maar moeilijk op tafel komen. Vooral de risicogroepen – jongeren tussen de 13 en 18…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.