Blijf op de hoogte

Gezond leven begint bij bewustwording

Juliette Calis is voedingscoach binnen Doenersdreef. Ze adviseert jongeren over hun eet- en bewegingspatronen, ondersteunt bij het realiseren van hun doelen en creëert bewustwording op de verschillende Doenersdreef-locaties. “Jongeren eten vooral te eenzijdig. Ze vallen veel terug op afhaalmaaltijden, eten veel koolhydraten, kiezen voor maaltijden die te veel zout bevatten en eten weinig groente en fruit. Ze realiseren zich vaak niet dat ze ook eiwitten, vitaminen en gezonde vetten moeten eten.” Niet alle jongeren hebben van huis uit geleerd om te koken of missen de motivatie om eraan te beginnen. “Dat heeft gedeeltelijk ook te maken met dat ze niet weten hoe ze het kunnen aanpakken en dan maar voor de makkelijke weg kiezen. Daarom laat ik ze zien hoe ik boodschappen doe en hoe ik economische keuzes maak bij het inkopen. Daarna koken we en delen vervolgens de maaltijd. De recepten die we maken, zijn ook gemakkelijk thuis te bereiden en zijn ook nog eens gezond.”

Op het menu

Ze maken elke week iets anders. “Ik probeer ze kennis te laten maken met nieuwe ingrediënten. Zo hebben we vorige week een sushi bowl gemaakt, waarbij vooral de tuinkers een onbekend ingrediënt was en de gerookte zalm met wat argwaan bekeken werd. Verder dan wat snuffelen aan de zalm kwam het niet, maar dit was een eerste stap. De volgende keer dat er gerookte zalm wordt gebruikt, zijn er vast een paar die het willen proberen en later ook gaan waarderen.” Andere favorieten zijn bloemkoolcurry, zelfgemaakte kipsaté met zilvervliesrijst, zoete aardappelsalade met linzen en worstjes; “Die worstjes zijn op verzoek. Ik wilde eigenlijk een vegetarische salade voorstellen, maar dan werd het vlees toch wel gemist, dus suggereerde een van de jongeren om worstjes toe te voegen. Zo komen we samen tot gerechten die de jongeren ook graag willen maken en eten.”

Tafelgesprek

Na het koken, eten de jongeren ook samen. Juliette praat dan met hen over wat gezond eten is en hoe je het gemakkelijk kan implementeren in een dagelijks dieet. “Het begint bij bewustwording. Veel jongeren denken dat ze gezond eten, maar realiseren zich eigenlijk niet wat ze nu precies eten. Nu zijn ze jong en misschien minder gefocust op hun voeding, maar als we nu een zaadje planten, denken ze hier later nog eens aan terug en geven ze het ook mee aan anderen.”

Elkaar motiveren

David is een van de jongeren die zelf heel bewust omgaat met voeding en sport: “Twee jaar geleden stelde ik mezelf de vraag: wie is er sterker de sigaretten of ik? Die vraag had ik snel beantwoord: ik natuurlijk. Toen ik stopte merkte ik dat het roken met een gevoel van trek gaf in dingen, die ik eigenlijk helemaal niet nodig had. Anderhalf jaar geleden ben ik ook begonnen met intensief te boksen. Ik train nu vijf keer week. Mijn gewicht moet stabiel onder de 70 kilo blijven, omdat ik anders niet mee mag doen aan de wedstrijden voor de klasse waarin ik boks. Ik ben nu kampioen van Noord-Nederland. Volgend jaar wil ik Nederlands kampioen worden. Als je iets wilt bereiken en je gelooft er echt in en geeft het je alles, dan kan het.” David heeft een voedingsschema dat heel goed voor hem werkt en wil graag met jongeren in gesprek over hun voedingspatroon. “Je voelt je zoveel beter als je lichaam fit is.” Daarom gaat hij met Juliette mee naar de andere Doenersdreef-locaties om andere jongeren te vertellen over hoe zij invulling kunnen geven aan een gezond en bewust leven. Juliette: Dat is precies wat Doenersdreef wil creëren: een omgeving waarin jongeren elkaar motiveren, van elkaar leren en vrijwillig gebruikmaken van de mogelijkheden die Doenersdreef biedt.

Gerelateerde artikelen

Het is moeilijk voor te stellen om naast een visuele beperking ook nog een licht verstandelijke beperking, een autismespectrumstoornis en een angststoornis te hebben. “Je kunt dan niet terugvallen op…

Leven met een LVB
Mensen zoals jij en ik

“Het gaat om mensen zoals jij en ik die allerlei dingen graag willen en kunnen, maar bij wie we rekening moeten houden met de factoren die dat tegenhouden. Dat zijn…

Goede zorg is voor iedereen anders. Verschillende patiënten hebben verschillende behoeften, niet alleen afhankelijk van het ziektebeeld, maar ook van persoonlijke kenmerken en voorkeuren. Dit principe wordt verder uitvergroot bij…

“We zijn heel erg gewend om probleemoplossend te denken: dit is het probleem en dit kunnen we eraan doen. Bij Doenersdreef willen we die eerste gedachte loslaten en kijken naar…

“Buurtgemeenschap Mini Goor vormt straks een nieuwe samenleving waarin niemand buiten de boot valt”, vertelt Doenersdreef in haar flyer die ze zullen verspreiden onder de bewoners van de buurt. Doenersdreef…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.