Blijf op de hoogte

Interview met een ervaringsdeskundige

Gerda Braam (52) raakte in haar jeugd getraumatiseerd door geweld en verwaarlozing. Jarenlang was eten haar uitweg. Ze ontwikkelde een eetverslaving en werd ernstig depressief. Haar ervaringen komen nu van pas in de hulp aan mensen met een psychosociale of psychiatrische aandoening.

Gerda kreeg drie kinderen, maar het lukte haar niet goed om regie te nemen over haar eigen leven. Ze woonde in een beschermde woonvorm en sinds enkele maanden woont Gerda zelfstandig. De begeleiding die Gerda heeft gekregen heeft bijgedragen aan haar herstel. Ze volgde verschillende cursussen en vanuit daar de eenjarige opleiding Howie the Harp tot ervaringsdeskundige. Na zestien jaar passief op de bank te hebben gezeten, werkt Gerda nu in een betaalde baan als ervaringsdeskundige en ondersteunt zij anderen. Nu is zij degene die cursussen geeft.

(H)erkennen

Gerda luistert naar het verhaal van de ander en herkent dingen die er spelen. “Mensen hoeven zich niet te verantwoorden of uit te leggen hoe ze zich voelen. Dat weet ik”, vertelt ze. Ze probeert mensen met psychosociale of psychiatrische problemen bewust te maken van hun eigen kennis en kunde. Het is belangrijk dat ze er voor deze mensen is en de tijd neemt en een luisterend oor biedt. Ook maakt ze taboes bespreekbaar. “Ik ben ervan overtuigd dat het mensen verder helpt in hun herstelproces.” Door haar eigen ervaringen kan ze gespreksonderwerpen professioneel bespreekbaar maken.

Positief zelfbeeld

Behalve dat ze op deze manier andere mensen helpt, helpt Gerda ook zichzelf. Natuurlijk kost het energie en wordt ze soms met zichzelf geconfronteerd, maar het geeft ook veel energie en ze is een inspiratiebron voor anderen. “Ik vertrouw er nu op dat mijn keuzes goed zijn en ben veel meer bij mezelf gekomen. Mijn herstelproces heeft me veel gebracht. Ik heb nu een stabiele relatie en een heel positief zelfbeeld.”

Gerelateerde artikelen

Het is moeilijk voor te stellen om naast een visuele beperking ook nog een licht verstandelijke beperking, een autismespectrumstoornis en een angststoornis te hebben. “Je kunt dan niet terugvallen op…

Leven met een LVB
Mensen zoals jij en ik

“Het gaat om mensen zoals jij en ik die allerlei dingen graag willen en kunnen, maar bij wie we rekening moeten houden met de factoren die dat tegenhouden. Dat zijn…

Goede zorg is voor iedereen anders. Verschillende patiënten hebben verschillende behoeften, niet alleen afhankelijk van het ziektebeeld, maar ook van persoonlijke kenmerken en voorkeuren. Dit principe wordt verder uitvergroot bij…

“We zijn heel erg gewend om probleemoplossend te denken: dit is het probleem en dit kunnen we eraan doen. Bij Doenersdreef willen we die eerste gedachte loslaten en kijken naar…

“Buurtgemeenschap Mini Goor vormt straks een nieuwe samenleving waarin niemand buiten de boot valt”, vertelt Doenersdreef in haar flyer die ze zullen verspreiden onder de bewoners van de buurt. Doenersdreef…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.