Blijf op de hoogte

Oog voor de mens achter de beperking

Om kinderen en volwassenen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) een zo fijn mogelijk leven te bieden, is het nodig om de unieke mens in hen te zien. Dat zegt Dinanda Zevalkink, orthopedagoog en gezondheidspsycholoog bij Frion.

Wat maakt mensen met EMB zo bijzonder?

“Wanneer een verre buitenstaander naar deze doelgroep zou kijken, kan die persoon zich afvragen wat voor zin het eigenlijk heeft om een dergelijk leven te leiden. Hierbij wordt echter vergeten dat er ondanks alle beperkingen sprake is van een uniek mens, met zijn of haar eigen persoonlijkheid. Hoe laag het ontwikkelingsniveau ook is, iemand dient altijd ruimte te krijgen om deze eigenheid voldoende te kunnen ontwikkelen. Voor degenen met EMB zijn hier wel andere mensen voor nodig. Ik vond het heel bijzonder dat ik laatst van een vader van een cliënt hoorde dat zijn zoon zijn spiegel is van wat de essentie van het leven is.”

Op welke manier kan EMB-cliënten kwaliteit van leven worden geboden?

“Je moet goed begrijpen wat het betekent om een ernstige meervoudige beperking te hebben. Dit vraagt om klein kijken, nauw contact met de omgeving en constant letten op signalen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een al oudere cliënt met veel zelfverwondend gedrag en die begint te dementeren. Maar ze is zo gek op een kopje koffie, dat haar dag er goed van kan worden. Het zelfverwondende gedrag is verminderd. Dat komt doordat andere zintuigen worden gestimuleerd.”

Hoe spelen jullie hierop in?

“Ten eerste werken we heel nauw samen met de mensen die belangrijk zijn voor onze cliënten: verwanten, het team begeleiders, de orthopedagoog, de AVG-arts en paramedici. Samen zoeken we naar wat gedrag betekent en hoe we daar methodisch mee om willen gaan. Daarnaast is er bij Frion een terrein waar voor EMB-cliënten verschillende voorzieningen zijn, zoals een verwarmd zwembad, een snoezelruimte, de huisarts uit de wijk enzovoort. Er is veel aandacht voor bewegen, activiteiten in de avond en het weekend, zoals de snoezeldisco of de zwemvierdaagse. En wat heel belangrijk is: we letten bij de selectie van medewerkers expliciet op competenties zoals inlevingsvermogen, accuratesse en creativiteit.”

Meer informatie?
www.frionzorg.nl

Fotografie: Joop van Putten

Gerelateerde artikelen

Het is moeilijk voor te stellen om naast een visuele beperking ook nog een licht verstandelijke beperking, een autismespectrumstoornis en een angststoornis te hebben. “Je kunt dan niet terugvallen op…

Leven met een LVB
Mensen zoals jij en ik

“Het gaat om mensen zoals jij en ik die allerlei dingen graag willen en kunnen, maar bij wie we rekening moeten houden met de factoren die dat tegenhouden. Dat zijn…

Goede zorg is voor iedereen anders. Verschillende patiënten hebben verschillende behoeften, niet alleen afhankelijk van het ziektebeeld, maar ook van persoonlijke kenmerken en voorkeuren. Dit principe wordt verder uitvergroot bij…

“We zijn heel erg gewend om probleemoplossend te denken: dit is het probleem en dit kunnen we eraan doen. Bij Doenersdreef willen we die eerste gedachte loslaten en kijken naar…

“Buurtgemeenschap Mini Goor vormt straks een nieuwe samenleving waarin niemand buiten de boot valt”, vertelt Doenersdreef in haar flyer die ze zullen verspreiden onder de bewoners van de buurt. Doenersdreef…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.