Succesvolle circulaire visie: zelfstandige jongeren die verantwoordelijkheid nemen
Doenersdreef begeleidt jongeren met een lichtverstandelijke beperking (lvb) op hun weg naar zo zelfstandig mogelijk wonen, leren en werken. Daarbij staat hun circulaire visie centraal. Dat betekent dat jongeren worden benaderd als gelijkwaardige deelnemers aan het ecosysteem; het netwerk rond Doenersdreef, de jongeren en hun begeleiders. Lydia vertelt over haar ervaring bij Doenersdreef in Almere.
Lydia
De jonge moeder, inmiddels 22 jaar, komt via een vriendin ongeveer anderhalf jaar geleden op gesprek bij Doenersdreef. Ze raakte op haar 17e zwanger van haar oudste dochtertje en een tweede kleine volgde een paar jaar later. Bij haar moeder en broertje wonen in een appartementje met twee slaapkamers was geen duurzame oplossing. “Er was heel veel ruzie tussen mijn broertje en moeder. Dat was voor mij niet goed, maar ook niet voor mijn kinderen. Op een gegeven moment raak je vol. Ik ben op zoek gegaan naar een eigen woonruimte, maar dat lukte niet. Een vriendin was erg te spreken over Doenersdreef en zo ben ik daar op gesprek gekomen. Toen ik hoorde dat ik hier mocht komen wonen, was ik echt opgelucht dat ik eindelijk rust voor mij en kind zou krijgen. Een paar weken later kon ik al verhuizen.”
Coach
Vanaf het moment dat Lydia bij Doenersdreef een zelfstandige studio kreeg, werd ze gekoppeld aan een coach. “Ik had een hele fijne coach. Ze vertelde me niet constant wat ik moest doen, maar heeft me bijvoorbeeld wel geleerd om afspraken na te komen. Vroeger had ik daar veel moeite mee. Je moet het ook echt zelf willen natuurlijk. Ik was er voor mezelf en voor mijn twee kinderen. Ik wilde laat zien dat ik initiatief kan nemen, afspraken kan nakomen en dat ik wil meewerken aan mijn voortgang. Nu gaat dat heel goed.” Lydia had nog nooit gewerkt voordat ze bij Doenersdreef kwam wonen. Het was dus best spannend om ergens aan de slag te gaan. Haar jobcoach zag in haar een goede receptioniste en daar kon ze zich helemaal in vinden. “Ze hebben me toen laten zien wat ik allemaal moest doen en daarvan dacht ik: dat kan ik. Ik kreeg vier weken proeftijd en had het erg naar mijn zin. En nu werk ik hier drie dagen per week.”
Eigen huis
Haar coach heeft Lydia ook geholpen om urgentie aan te vragen voor een huurhuis en om school en kinderopvang te regelen voor haar kinderen, zodat zij kan werken. “Binnen een jaar kreeg ik een huis toegewezen. Dat ging verrassend snel. Ik ben heel dankbaar hoe Doenersdreef me heeft ondersteund. Als ik hier niet was komen wonen, had ik nu waarschijnlijk nog bij mijn moeder gewoond en geen baan gehad en dat was toch een gemiste kans geweest.”
Duwtje in de rug
Lydia is een mooi voorbeeld van iemand die net dat duwtje in de rug nodig had. Bij Doenersdreef kreeg zij net die ondersteuning die het verschil maakte tussen volledige afhankelijkheid en zelfredzaamheid. “Het meest trots ben ik op mijn eigen huisje voor mijn gezin en dat ik nog steeds aan het werk ben.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking