Blijf op de hoogte

5 oliën met onverwachte werkingen

Etherische oliën staan niet alleen bekend om hun doordringende geuren. Ze hebben ook een heilzame werking. Benieuwd welke dit zijn? We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

1. Rozemarijnolie tegen haarverlies

Kaalheid kan ontstaan wanneer testosteron in de haren wordt omgezet in dihydrotestosteron (DHT). Dit leidt tot minder celdeling, het inkrimpen van de haarwortel en uiteindelijk tot een blokkade van de haargroei. Doordat mannen meer testosteron produceren, hebben zij hier sneller last van.

Rozemarijn kan helpen om dit type haaruitval tegen te gaan. In 2013 ontdekten wetenschappers dat de olie van het kruid haarverlies bij muizen tegengaat en nieuwe groei kan stimuleren. Ook zou het helpen bij uitval als gevolg van een bacterie.

Wil je de olie zelf uitproberen? Koop dan een shampoo met een hoge concentratie van het kruid. Ook is het mogelijk je eigen shampoo te maken, door simpelweg 10 druppels rozemarijnolie aan de fles toe te voegen.

2. Cannabidiol-olie tegen pijn

Cannabidiol-olie wordt gemaakt van cannabidiol (CBD), een bestanddeel van de cannabisplant. De stof produceert geen ‘high’ zoals tetrahydrocannabinol (THC) dat wel doet, maar wordt al jaren geassocieerd met pijnverlichting.

Zo bleek uit een onderzoek in the European Journal of Pain dat het de klachten bij artritis kan verminderen. Ook ontdekten wetenschappers dat de olie kan helpen om spasmen bij mensen met Multiple Sclerose (MS) tegen te gaan.

Onderzoekers in the Journal of Experimental Medicine stelden bovendien dat CBD-olie een ontstekingsremmende werking heeft. Het zou een goede behandelvorm zijn bij chronische pijn.

3. Lavendelolie tegen angst

Lavendel kan als natuurlijk hulpmiddel bij angst functioneren. Onderzoekers in het tijdschrift Phytomedicine hebben aangetoond dat het kruid net zo’n effectieve werking heeft als het medicijn lorazepam. Het zou helpen om rusteloosheid, slapeloosheid, nerveusheid en depressie tegen te gaan. Bovenal was het kruid minder verslavend dan de angstremmer.

4. Pepermuntolie tegen hoofdpijn

Pepermunt wordt al jaren gebruikt bij de ontwikkeling van alternatieve medicijnen. Het is een van de meest populaire oliën bij de behandeling van hoofdpijn.

In 2015 ontdekten wetenschappers dat het aanbrengen van pepermuntolie op de slapen en het voorhoofd spanningshoofdpijn doet verminderen. Ook liet een andere studie zien dat menthol, het actieve ingrediënt in pepermuntolie, effectief kan zijn bij de behandeling van migraine.

5. Tijmolie tegen ontstekingen

Tijm is een populair kruid dat vaak wordt toegevoegd aan allerlei maaltijden. Maar dat het ook een ontstekingsremmende werking heeft, is minder bekend. Onderzoek heeft aangetoond dat tijmolie bruikbaar is bij de behandeling van ademhalingsproblemen zoals keelpijn, hoesten en bronchitis.

Ook een andere studie bevestigde dat tijm kan werken bij ontstekingen. Zo bleek dat de olie in staat was om het ontstekingsniveau met meer dan 75 procent te verlagen. Carvacrol, een bestanddeel in tijmolie, werd gezien als de meest heilzame stof. Pure extracten lieten de ontstekingsniveaus met meer dan 80 procent dalen.

Gerelateerde artikelen

Trage procedure vergoeding nieuwe medicatie leidt tot onzekereid bij migrainepatiënten.   Zaterdag 12 september op de Dag van de Migraine, vraagt patiëntenvereniging Hoofdpijnnet aandacht voor versnelling van de procedure voor vergoeding van de nieuwe…

Misselijkheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en gedrags- veranderingen. Het zijn de eerste mogelijke symptomen van een hersenaandoening waar ruim 2 miljoen Nederlanders aan lijden. De volgende fase kan bestaan uit het zien…

Het bewustzijn over migraine groeit. Prominente figuren spreken openlijk over hun ervaring met de ziekte en onderzoek levert veelbelovende ontwikkelingen op rondom de behandeling. Toch kent Nederland tot op heden…

Voorafgaand aan een migraineaanval ervaren sommigen een visuele aura, waarbij vreemde vormen, blinde vlekken en lichtflitsen in het zichtveld waargenomen worden. Nou blijkt uit nieuw onderzoek van wetenschappers van de…

Nele (29) was door haar chronische migraine de wanhoop nabij. Na een lange zoektocht kreeg ze hulp uit onverwachte hoek: botox bleek uitkomst te bieden. “Ik weet niet of het…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.