Blijf op de hoogte

Gezonde voeding effectief medicijn bij MS en reuma

Uit recent voedingsonderzoek blijkt dat het eten van meer onbewerkte voeding, meer groenten en fruit, en het matigen van suiker en koolhydraten positieve effecten heeft op de ervaren gezondheid en het welbevinden van patiënten die aan reuma of Multiple Sclerose (MS) lijden. Dit stellen onderzoekers van het Louis Bolk Instituut na twee voedingsinterventies bij ruim 120 reuma- en 180 MS-patiënten. Het doel van het onderzoek was om de haalbaarheid en waardering van het specifieke voedingsconcept van de stichting Voeding Leeft te onderzoeken bij reuma- en MS-patiënten, en om deze patiënten zelf te laten ervaren wat verse en onbewerkte voeding met hen doet.

Anders leren eten

Bij het onderzoek werden deelnemers begeleid in het anders leren eten door bijeenkomsten, informatiefolders en toegang tot een online community. Deze groepsopzet zorgde ervoor dat de meesten zich goed aan de richtlijnen wisten te houden. Minder koolhydraten en suiker eten, en in plaats daarvan meer onbewerkte groenten en fruit bleek ervoor te zorgen dat deelnemers zich gezonder voelden. Zo hadden de MS-patiënten significant minder last van vermoeidheid, ook een half jaar na de begeleiding. Ook voelden zij zich beter dan voorheen, een verbetering die ook zes maanden na afloop nog aanhield. Daarnaast rapporteerden patiënten met reuma en fibromyalgie een blijvende verbetering van hun dagelijks functioneren tijdens en na het voedingsonderzoek. Bij de deelnemers die zich het beste aan de voorschriften hadden gehouden, bleek de gezondheidswinst het grootst. De deelnemers waren meestal vrouw, en hun leeftijd lag gemiddeld rond de 48 (MS) en 57 (reuma) jaar.

Multiple Sclerose | zelfredzaamheid | Mijn Gezondheidsgids
Lees ook: zelfredzaamheid van belang voor mensen met MS

Luister naar de patiënt

Het anders leren eten bleek voor sommige deelnemers ingewikkeld te zijn. Zo was de bereidingstijd soms wat langer, en bleek het laten staan van tussendoortjes niet altijd gemakkelijk. “Gezien de grote groep deelnemers die duidelijke gezondheidswinst boekte zijn dit kleine obstakels”, vindt Peter Voshol, onderzoeker Voeding en Gezondheid bij het Louis Bolk Instituut. “Het succes van iedere voedingsinterventie staat of valt bij hoe goed je naar patiënten luistert: als je weet wat zij nodig hebben, kunnen zij hun doel bereiken: gezonder worden. Dat blijkt ook uit deze studies.”

Betere gezondheid en welzijn

Uit deze studies kan geconcludeerd worden dat veranderingen van het eetpatroon zoals beschreven door reuma- en MS-patiënten positief worden ontvangen en implementeerbaar zijn. De interventie leidde over het algemeen tot een lagere intensiteit van ziekte-gerelateerde klachten en minder vermoeidheid. Daarnaast hebben de deelnemers een betere gezondheid en welzijn ervaren.

Bron: Louis Bolk Instituut

Gerelateerde artikelen

“Leven met multiple sclerose (MS) is elke dag een verrassing”, omschrijft Nadia (39) haar ziektebeeld. Ze is acht jaar geleden gediagnosticeerd met de chronische ziekte en heeft sindsdien de nodige…

Iedere patiënt met multiple sclerose (MS) is anders. Waar de een goed reageert op een bepaalde therapie, doet die behandeling niets voor iemand met een schijnbaar zelfde ziekteverloop. “Dat is…

Over multiple sclerose (MS) is veel informatie te vinden. Maar wat is betrouwbaar en actueel? Nicole Donal (33) probeerde na het krijgen van de diagnose MS antwoord te vinden op…

Er bestaat een verband tussen gezondheidsgewoonten binnen het sociale netwerk van een patiënt en het niveau van neurologische handicap van die persoon. Dit toont nieuw onderzoek van het Brigham and…

Ontstekingshaarden in de hersenen van mensen met multiple sclerose (MS) zijn laat in het ziektebeloop veel actiever dan werd gedacht. Dit concludeert een team van hersenwetenschappers onder leiding van Inge…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.