Slaperigheid vergroot kans op auto-ongeluk

Meldingen over ongelukken op de Nederlandse autowegen zijn dagelijkse kost. Tot de grootste risico’s voor het veroorzaken van een verkeersongeval behoren rijden onder invloed, smartphonegebruik en wegpiraterij. En als het aan Amerikaanse onderzoekers ligt mag slaperigheid door slaapgebrek aan dit rijtje toegevoegd worden.
Uit het onderzoek van Brigham and Women’s Hospital blijkt dat slaperigheid met name onder slaapapneupatiënten een verhoogde kans geeft op het in de prak rijden van de auto. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Medicine.
Risico op een auto-ongeluk
In totaal werden de gegevens van 3200 mannen en vrouwen (tussen de 40 en 89 jaar) onderzocht. Degenen met ernstig slaapapneu hadden een verhoogd risico van maar liefst 123%. In het geval van een milde vorm van slaapapneu was dit slechts 13%. En daar blijft het niet bij. Ook mensen die een te korte nachtrust hebben zijn namelijk gewaarschuwd. Een nachtrust van 6 uur in plaats van 8 uur verhoogt de kans op een ongeval met 33%.
Verminderd reactievermogen
Hoofdonderzoeker Daniel Gottlieb zegt dat de bevindingen laten zien dat het belang van slaap niet alleen geldt voor de fysieke gezondheid, maar het ook een belangrijke factor is om de kans op auto-ongelukken te voorkomen.
Gottlieb: “Slaaptekort beïnvloedt de cognitieve vaardigheden en het reactievermogen. Die behoren tot de belangrijkste aspecten van autorijden. Slaperigheid wordt vaak onderschat, maar ons onderzoek laat zien dat slaperige mensen die denken even scherp te zijn in het verkeer, dit in werkelijkheid niet zijn. En hiermee dus een grotere kans hebben op een ongeluk.”
Bij deelnemers aan het onderzoek met ernstig slaapapneu gold een twee keer hoger risico.
‘Onvoldoende aandacht’
Volgens Kara Macek, communicatiedirecteur van Governors Highway Safety Association, wijzen de resultaten erop dat slaperigheid in het verkeer een serieuze factor is om over na te denken. Macek zegt dat veel auto-ongelukken een dodelijk gevolg hebben, maar er nu vaak alleen wordt gesproken over het gevaar van rijden met een borrel op. Terwijl slaperig de weg op gaan een vergelijkbaar effect heeft op de oplettendheid. “Er is hier onvoldoende aandacht voor.”
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking