Wifi-achtig signaal controleert op slaaptekort

Patiënten met slaapproblemen kunnen op een nieuwe manier gemonitord worden tijdens hun slaap. Met behulp van een apparaat dat wifi-achtige signalen uitzendt, wordt gemeten in welke slaapfase iemand zich bevindt. De bevinding komt af van wetenschappers van de technische universiteit MIT (Massachusetts Institute of Technology) in samenwerking met de Massachusetts General Hospital.
Volgens hen biedt het apparaat een niet-invasieve manier om slaapproblemen te diagnosticeren. Er hoeven namelijk geen elektroden aan te pas te komen die vast moeten worden gemaakt aan het lichaam. Eveneens is het niet nodig om meerdere sensoren te gebruiken, die mogelijk de slaap kunnen verstoren.
Volgens hoofdonderzoeker Dina Katabi moet je het apparaat voorstellen als een wifi-router die weet wanneer je slaapt en controleert of je lang genoeg in diepe slaap verkeert. Dit is namelijk nodig voor lichamelijk herstel. “Het is onze visie om gezondheidssensoren te ontwikkelen die zo min mogelijk opvallen, maar toch in staat zijn om fysiologische signalen waar te nemen, zonder dat de gebruiker het gedrag hoeft aan te passen.”
Afstandsmonitoring
Eerder ontwikkelde het team van Katabi een apparaat met radiogestuurde sensoren die vitale lichaamsfuncties (hartslag en ademhalingsfrequentie) en gedrag kunnen meten. Deze draadloze sensoren zenden radiosignalen uit naar het lichaam en bij elke verandering reflecteren ze terug naar het apparaat. Vervolgens wordt de waarneming omgezet in data over bijvoorbeeld de hartslag.
Om slaap te kunnen monitoren ontwikkelden ze een vergelijkbaar apparaat. Hiervoor moest eerst een manier gevonden worden om hartslag- en ademhalingsfrequentiewaarnemingen te vertalen naar slaapfases. Dit deden ze op basis van recente ontwikkelingen op het gebied van AI ( Artificial Intelligence). De wetenschappers bedachten een nieuw deep-learning algoritme. Hiermee is het mogelijk om complexe data te analyseren. Het bijzondere van dit nieuwe AI algoritme is dat het irrelevante informatie weet te negeren.
Hoge accuraatheid
Onderzoeker Tommi Jaakkola: “Vanuit de omgeving waarin je metingen verricht, krijg je veel onbruikbare informatie. Terwijl je alleen info over de slaap wilt. Apparaten met dit algoritme kunnen gebruikt worden in verschillende locaties met meerdere personen zonder dat de accuraatheid van de metingen verstoord raakt.”
De techniek werd toegepast op 25 personen. Het apparaat analyseerde de signalen rondom het lichaam van de slapende personen en zette deze om naar slaapfases, te weten:
- Lichte slaap (NREM2). In deze fase begint de slaap, maar kan je nog eenvoudig gewekt worden
- Diepe slaap (NREM4). De fase van echte diepe slaap, waarbij de ademhaling en het hartritme dalen. Als je uit deze slaap gewekt wordt ben je gedesoriënteerd en heb je tijd nodig om je te realiseren waar je bent. Deze fase zorgt voor fysiek herstel
- Droomslaap (REM-slaap). In deze fase is er sprake van snelle oogbewegingen (Rapid Eye Movement) en een hoge hersenactiviteit
Volgens de onderzoekers is de accuraatheid van deze techniek 80 procent. Dit is vergelijkbaar met de metingen die momenteel worden gedaan met een EEG (elektro-encefalogram) apparaat. Het nadeel van deze methode is dat er elektroden op het lichaam moet worden aangesloten.
Slaapproblemen in relatie tot andere ziekten
De wetenschappers zijn nu van plan om deze techniek toe te passen op parkinsonpatiënten. Hiermee willen ze achterhalen hoe de ziekte slaap beïnvloedt.
“Bij Parkinson wordt vaak alleen gedacht aan het fysieke aspect van de ziekte. Maar het effect op slaap speelt ook een rol en hier is nog weinig over bekend”, aldus Katabi.
Daarnaast kan deze techniek ingezet worden om meer te leren over de slaapveranderingen bij de ziektes van Alzheimer en slaapstoornissen als insomnia en slaapapneu.
Wat zijn veelvoorkomende slaapstoornissen?
Slaapproblemen in cijfers
Recente onderzoeken naar slaap laten verschillende statistieken zijn als het gaat om slaapproblemen.
In 2015 kwam naar voren dat bijna een op de drie Nederlanders (28 procent) aangeeft slaapproblemen te hebben; 36 procent van de vrouwen en 19 procent van de mannen.
Uit een onderzoek verricht in 2016 blijkt het percentage van Nederlanders met een slaapprobleem zelfs nog hoger te liggen. Dit zou 60 procent zijn. Snurken (23 procent), zweten (19 procent) en slapeloosheid (18 procent) waren de meest voorkomende slaapproblemen.
De bevindingen worden binnenkort gepubliceerd tijdens de International Conference on Machine Learning
Reactie
Natuurlijk moet je een periode van een slaapmiddel in nemen, naast een pieker cursus en privé yoga-lessen. Regelmaat, dus structuur de gehele dag is ook belangrijk. In de breedte moet je zo iets aanpakken. En niet geloven in een wonder. Met lieve groet
ben een van de mensen, die niet goed slaapt.Wanneer dit begonnen is herinner ik me niet precies.Aanvankelijk gedurende een periode en ik herinner me dat "angst"= piekeren hieraan ten grondslag lag.Helaas is een nacht met voldoende slaapuren een uitzondering geworden en moet ik dit toch wel koppelen aan de gebeurtenissen, die reeds omstreeks 2003 zich voordeden, nl. zorg voor en om mijn man. in 2003 bij valpartij heup gebroken, waarvan na een aanvankelijk herstel diagnose van een infectie werd gesteld, waardoor hij invalide is geworden en lang moest revalideren totdat onze woning aangepast werd-wvg gold op dat moment- Veel zorg moest worden ingezet, wat ik niet voldoende bieden kon,terwijl tot overlijden in 2012 nog een aantal andere medische behandelingen/operaties noodzakelijk waren en in 2010 daarbij alzheimer werd vastgesteld. Zelf was ik al verwezen naar de orthopeed en had jaren Ft.In 2013 werd ik voorzien van een nieuwe re heup waarbij aanvankelijk operatie van de li heup gepland was,maar gezien de toename van de artroseklachten,m.n. van beide schouders voornamelijk-re knie en voet even buiten beschouwing gelaten-werden verdere ingrepen afgeraden door mijn h.a.-(bovendien had ook ik een infectie na de operatie van re heup!) Wel voortdurend 1 a 2 x p.w. Ft. Voor pijnbestrijding: medicatie- voor zover verdragen door de maag en altijd met onvoldoende effect,waardoor echter wel veel slaapproblemen. Hierdoor funktioneer ik niet zoals verwacht zou kunnen worden van iemand die behalve voor de bloeddruk medicijnen nodig had maar waarbij inmiddels toch hart en longfunktie veel aandacht nodig hebben. Niet alleen door het ouderworden is mijn situatie inmiddels aanzienlijk beperkt geworden,ofschoon ik me redelijk kan aanpassen.Slaap is en blijft toch erg belangrijk en tot nu toe is er door mijn behandelaars - grotendeels de h.a.- geen oplossing geboden. ik zoek nog steeds veel naar een goed alternatief(h.a. geeft g e e n slaapmiddel)
Plaats een opmerking