Chirurgen Robert Dijkstra en Niels Wijffels van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis hebben zich gespecialiseerd in de bekkenbodemchirurgie. Een specialisme, vaak onbekend bij patiënten, dat zich bezighoudt met de ‘uitgang’ van ons lichaam. Geen onderwerp voor familiefeestjes, wel vaak de oorzaak van grote sociale problemen. “Die vaak goed op te lossen zijn”, zegt Dijkstra.

Scala aan behandelmogelijkheden

Een van de klachten die voorkomt is incontinentie voor ontlasting. Er bestaat een scala aan behandelmogelijkheden, waaronder plaatsing van een sacrale neurostimulator (SNS). Robert Dijkstra: “Incontinentie van ontlasting kan veel verschillende oorzaken hebben. Mensen blijven soms onnodig lang met klachten lopen. We nemen tijdens het spreekuur uitgebreid de tijd om de klachten met de patiënt te bespreken en alle mogelijke oorzaken te onderzoeken. Aanvullende onderzoeken die we hierbij gebruiken zijn een inwendige echo, een drukmeting van de kringspier en eventueel een röntgenonderzoek naar de verzakking van de endeldarm.”

Vervolgens zijn er meerdere behandelmogelijkheden waarbij allereerst wordt geprobeerd om de problemen aan te pakken met een combinatie van medicijnen en bekkenfysiotherapie. Ook een spoelsysteem, waarbij mensen thuis elke ochtend hun darmen schoonspoelen, kan een goede oplossing zijn. Wanneer alle ‘conservatieve’ behandelingen onvoldoende uitkomst bieden kan, indien daar aanleiding toe is, een operatie voor bijvoorbeeld een endeldarmverzakking worden overwogen. Soms lijkt het plaatsen van een neurostimulator juist de beste oplossing. Deze behandeling is pas kort geleden in het zorgverzekeringspakket opgenomen.

Neurostimulator

Dijkstra legt uit: “De neurostimulator is een klein apparaatje dat onder de huid wordt ingebracht, meestal rechts boven in de bil. Het stuurt lichte elektrische pulsjes naar de zenuwen onder in de rug. Deze zenuwen regelen de aansturing van de darmen, blaas en sluitspieren. De neurostimulator stimuleert de sacrale zenuwen, waardoor mensen de controle over hun darmfunctie terugkrijgen en ze weer tijdig gewaarschuwd worden als ze naar het toilet moeten en de ontlasting ook kunnen ophouden. In de toekomst zullen we ook kijken of we deze stimulator kunnen gaan gebruiken bij ernstige obstipatie.”