Verschillende voeding wordt vaak in negatieve als positieve zin gelinkt aan de uiteenlopende vormen van kanker. Onderzoekers van de Yale Cancer Center hebben nu een interessante ontdekking gedaan, die als gunstig beschouwd kan worden voor patiënten met stadium-III-darmkanker. Volgens hen zou het regelmatig eten van noten de overlevingskans significant vergroten. Onlangs hebben ze dit bekendgemaakt in een publicatie in Journal of Clinical Oncology.

Hogere ziektevrije overleving

Ruim 800 darmkankerpatiënten werden in deze klinische studie gevolgd. De onderzoekers startten hiermee nadat de patiënten zowel een operatieve als chemokuurbehandeling hadden ondergaan. Wat bleek? Van de groep die regelmatig minstens twee keer per week een ons nootjes at, verbeterde de overlevingsduur tot het moment dat er weer tumoractiviteit optrad (ziektevrije overleving) met 42% en algehele kans op overleving met 57%.

De voordelen van noten

“Als we specifiek keken naar het type noten, was er een verbeterde ziektevrije overleving van 46%. Dit betrof patiënten die noten aten afkomstig van bomen in plaats van pinda’s”, vertelt hoofdonderzoeker Charles Fuchs. Tot deze groep noten behoren onder meer amandelen, wal-, hazel-, cashew-, en pecannoten. Pinda’s worden gelabeld als noten, maar behoren officieel gezien tot de peulvruchten.

Naast dat noten een gezondheidsvoordeel kunnen opleveren, dragen ze mogelijk ook bij aan een gevoel van verzadigdheid. Volgens Fuchs zou dit kunnen helpen de inname van koolhydraten te beperken. Maar bijvoorbeeld ook die van voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze kunnen leiden tot negatieve gezondheidsuitkomsten.

Een passend dieet vinden

Moeten patiënten met stadium-III-darmkanker dan meteen massaal aan de noten?, Het antwoord hierop is nee. Leefstijlveranderingen moeten vooral gericht zijn op het voorkomen van obesitas, behoud van een gezond gewicht en voldoende beweging. Niet iedereen ziet ook een dieet van noten zitten. Volgens Fuchs kan dit onder meer te maken hebben doordat ze een hoog vetgehalte bevatten. Artsen moeten met patiënten bespreken wat een passend dieet is.

Darmkankeroverleving

Het is niet voor het eerst dat een dergelijke studie het belang van dieet- en leefstijlaanpassingen benadrukt om de vooruitzichten op kankeroverleving te vergroten. Darmkanker is wereldwijd een van de meest voorkomende vormen van kanker. In 2017 was het zowel bij mannen als vrouwen de derde meest voorkomende vorm. Bij vroege ontdekking zijn de vooruitzichten op overleving goed. Maar dat wordt al een stuk complexer voor patiënten stadium-III-darmkanker. Bij hen zijn er uitzaaiingen in de lymfeklieren in de buurt van de tumor.