Slechts twee op de tien Nederlanders weten zwarte ontlasting en chronische hikklachten te benoemen als alarmsignaal van slokdarmkanker. 66% weet het gevoel dat eten niet goed zakt te koppelen aan de ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting in het kader van slokdarmkankerweek. Het is belangrijk dat Nederlanders alarmsignalen tijdig herkennen.

Stijging van slokdarmkanker

In 2015 kregen ruim 2300 mensen in Nederland de diagnose slokdarmkanker, een stijging van 10 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De ziekte komt drie keer zo vaak voor bij mannen dan bij vrouwen (1762 t.o.v. 607). Preventie en vroege opsporing zijn van groot belang. Overgewicht, overmatig alcoholgebruik en roken vergroten de kans op het krijgen van slokdarmkanker.

Alarmsignalen relatief onbekend

Het is van belang dat mensen snel de signalen herkennen. Wanneer de ziekte in een vroeg stadium wordt opgespoord, is deze beter te behandelen. De alarmsignalen worden niet altijd herkend. De Maag Lever Darm Stichting onderzocht de bekendheid bij Nederlanders.

Alarmsignaal
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Aanhoudende vermoeidheid door bloedarmoede
  • Gevoel dat eten niet goed ‘zakt’
  • Verminderde eetlust
  • Pijnlijk en/of vol gevoel rondom het borstbeen
  • Zwarte ontlasting
  • Vaak overgeven / overgeven van stukjes bloed
  • Langdurige hikklachten

Percentage dat signaal herkent
  • 56%
  • 34%
  • 66%
  • 58%
  • 54%
  • 21%
  • 63%
  • 21%

De alarmsignalen wijzen niet altijd op slokdarmkanker, maar kunnen ook andere oorzaken hebben. Daarom is het belangrijk snel naar de huisarts te gaan.

Brandend maagzuur kan bijdragen aan het ontstaan van slokdarmkanker. Ook roken en alcohol zijn risicofactoren, net als ongezonde en eenzijdige voeding. Uit eerder onderzoek blijkt dat onderzoekers schatten dat 1 op de 3 gevallen van slokdarmkanker voorkomen kan worden door op gezond gewicht te blijven en niet te drinken. Een gezonde leefstijl kan bijdragen aan het voorkomen van kanker.

Bron: Maag Lever Darm Stichting.