Peter Dibbets uit Winterswijk heeft een lichte verstandelijke beperking. Dat weerhoudt hem er niet van om mensen te ondersteunen bij het maken van keuzes en over hun uitvaart. Hiervoor heeft hij een uitvaartboek gemaakt.

Peter vertelt: “Het is mijn missie dat mensen met een verstandelijke beperking tijdens hun leven nadenken over hun eigen uitvaart en hun wensen hierover vastleggen. Want dat kunnen ze best. Een uitvaart moet zijn zoals je die zelf wenst, zodat nabestaanden zich jou herinneren zoals je was.”

Praten over de dood

In het boek dat Peter heeft ontwikkeld staan tekeningen en foto’s van het uitvaartproces; daarnaast maakte Peter een speciaal uitvaartwensenboekje. Peter: “Als ik het in mijn handen heb voel ik me heel trots. Dit is mijn project, ik heb het bedacht. Ik hoop dat mensen met een verstandelijke beperking door mijn boekje durven te praten over de dood en zelf de regie over hun uitvaart in handen nemen. Ik vind het altijd fijn als ik andere mensen zo kan helpen.”

Van angst voor dood naar fascinatie voor uitvaarten

Peter werkt al twintig jaar als vrijwilliger in de uitvaartsector. Terwijl hij eerst bang was voor de dood, veranderde dat toen hij stage liep bij een verzorgingstehuis. Sindsdien is hij gefascineerd door uitvaarten. ‘Omdat dat het laatste is wat je kan doen voor een ander en voor de familie van de overledene’. Op dit moment werkt Peter bij LFB Winterswijk.(LFB is een vereniging voor en door mensen met een verstandelijke beperking). LFB zorgde er samen met Peter voor dat zijn wensen en ideeën zijn omgezet in het project ‘DoodGewoon’. De boekjes zijn daar een voorbeeld van.