Blijf op de hoogte

Soja kan beschermend werken voor ex-borstkankerpatiënten

Een onderzoek onder 6200 ex-borstkankerpatiënten legt de link tussen het consumeren van soja en een lager sterfterisico, na bijna een decennia nazorg. Over de voor- en nadelen van de peulvrucht wordt al jaren gespeculeerd, maar nu is er eindelijk meer duidelijkheid.

Het sterftecijfer onder ex-borstkankerpatiënten

“We hebben geen hoger sterftecijfer aangetroffen bij de ex-borstkankerpatiënten die soja consumeerden,” volgens onderzoekster Fang Fang Zhang. Ze is universitair docente bij Tufts University’s Friedman School of Nutrition Science and Policy in Boston. Gemiddeld bleek er juist een positief effect te zijn bij het consumeren van soja.

“Het consumeren van hogere hoeveelheden soja is gelinkt aan 21 procent reductie van het risico op overlijden, in vergelijking met de vrouwen die dat in mindere mate deden,” aldus Zhang.

Bezorgdheid over de risico’s van soja is ontstaan door de ontdekking van isoflavonen in soja. Dit zijn plantaardige stoffen die een gelijkwaardige structuur hebben als die van het vrouwelijke oestrogeen. Dit was de voornaamste reden tot zorg, want een hogere oestrogeenspiegel kan de groei van borstkankercellen stimuleren.

De onderzoeksresultaten moeten de angst voor soja de kop indrukken volgens Omer Kucuk van Emory University’s Winship Cancer Institute in Atlanta. Hij wees daarbij op eerder onderzoek dat ook een link legde tussen sojaconsumptie en een lager risico op terugkerende borstkanker.

“Wanneer er een lagere kans op terugkeer is, is er een lager sterftecijfer”, aldus Kucuk. Vrouwen met borstkanker kunnen dus gerust sojaproducten consumeren. Het wordt in het licht van de nieuwe bevindingen zelfs aangespoord.

De onderzoeksmethode

Al de deelneemsters van het onderzoek waren ingeschreven bij de Breast Cancer Family Registry, een collectief voor wereldwijd onderzoek naar borstkanker. Toen het onderzoek in 1995 begon waren de deelneemsters gemiddeld 52 jaar oud, en werd hun dieet nauwkeurig gevolgd. Tijdens het onderzoek stierven er 1200 deelneemsters aan de gevolgen van borstkanker.

Met de verzamelde data konden de onderzoekers een link leggen tussen de consumptie van hogere hoeveelheden soja en een betere overlevingskans na de diagnose van borstkanker. Echter was het onderzoek niet ingericht om een causaal verband aan te tonen.

Wat het team van Zhang wel aantoonde was dat deelneemsters zonder hormoongevoelige borstkanker (het type dat gevoelig is voor oestrogeen) de grootste overlevingskans hadden. Zij hadden namelijk een gehalveerd risico op overlijden in de 10 jaar na het begin van het onderzoek.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat vrouwen die nooit hormoontherapie hadden gekregen voor de verschijnselen van de menopauze, meer baat hadden bij het consumeren van hoge hoeveelheden soja. Zij liepen 32 procent minder kans om te overlijden tijdens de periode van nazorg.

Sojaconsumptie

De onderzoekers classificeerden de deelneemsters op basis van de hoeveelheid soja-isoflavonen die ze dagelijks binnenkregen. De groep met de laagste inname kreeg gemiddeld minder dan 0.3 milligram isoflavonen binnen, terwijl de groep met de hoogste inname meer dan 1.5 mg consumeerde.

De meeste deelneemsters zaten in de laatste categorie, met een gemiddelde dagelijkse inname van 1.8 mg isoflavonen. Maar volgens Zhang is dat relatief gezien niet erg hoog. Het komt overeen met ongeveer anderhalve portie sojaproducten (zoals sojabonen of tofu) per week.

Isoflavonen

De onderzoekers kunnen alleen maar speculeren over de beschermende werking van soja tegen het terugkeren van borstkanker.

“Wanneer isoflavonen zich hechten aan kankercellen, wordt het voor oestrogeenhormonen lastiger hetzelfde te doen. Hierdoor kan de groei van kankercellen tegengewerkt worden,” suggereert Zhang.

Het zou volgens haar ook kunnen dat isoflavonen de ontwikkeling van bloedvaten verhinderen die helpen bij het “voeden” van de tumor.

Bron: Cancer

Gerelateerde artikelen

Tilburg, 14 oktober 2020 – Als eerste ziekenhuizen hebben het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg de revolutionair nieuwe lokalisatie-techniek Pintuition gebruikt…

Hoewel borstkanker steeds beter te behandelen is en de overleving nu op 80 procent ligt, zijn er helaas nog altijd vrouwen die eraan overlijden. De diagnose kanker doet veel met…

Steeds meer mensen overleven kanker. Dat impliceert dat de zorg rondom kanker verbetert, maar tegelijkertijd constateert Mirjam Velting van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) dat de nazorg daarentegen achterblijft. Velting is…

Mutaties in BRCA1 of BRCA2, die erfelijke borstkanker en eierstokkanker veroorzaken, leiden tot een ontstekingsreactie in tumorcellen. Dat blijkt uit laboratoriumonderzoek van hoogleraar Marcel van Vugt van het UMCG. Zulke…

Het aantal nacontroles voor vrouwen behandeld voor borstkanker zou met meer dan 9.000 nacontrole bezoeken per jaar omlaag kunnen. Dat is de uitkomst uit het promotieonderzoek van Annemieke Witteveen (Universiteit…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.