Blijf op de hoogte

De impact van 5 veelvoorkomende voedselallergieën

Voedselallergieën zijn aandoeningen waarbij er een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddellen is die tot verschillende lichamelijke klachten kan leiden. Deze klachten variëren van tamelijk onschuldige jeuk, netelroos, diarree en kotsen tot mogelijk dodelijke ademhalingsproblemen en zwellingen. Het komt wereldwijd ontzettend veel voor, namelijk bij 8 procent van de kinderen en bij 5 procent van de volwassenen. En deze percentages stijgen.

Hoewel elk voedingsmiddel een allergie kan veroorzaken, komt dit voornamelijk voor bij koemelk, eieren, noten, pinda’s en schaal- en schelpdieren. Wat is de impact op het dagelijks leven van voedselallergiepatiënten?

Enquête onder voedselallergiepatiënten

Uit een recente enquête onder 866 Nederlanders met voedselallergie blijkt dat meer dan de helft slechter presteert op school of werk, en met slaapproblemen kampt. En zelfs driekwart van de allergiepatiënten slaat nog weleens een sociale gelegenheid over. Er is soms namelijk weinig begrip voor hun voedselwensen en door een zoen of handdruk lopen ze al risico op besmetting.

Buiten de deur eten is vaak ook uit den boze voor allergiepatiënten blijkt uit de enquête. Volgens de testpersonen worden hun allergieën in de horeca niet altijd serieus genomen. Ook is er in hun ervaring soms sprake van een gebrek aan kennis bij de bediening en het keukenpersoneel. Dit komt doordat allergie en intolerantie namelijk nog weleens verward worden met elkaar, en de regels omtrent voedselveiligheid dan ook niet altijd correct uitgevoerd worden.

De resultaten van de enquête wijzen op vrij algemene problemen, maar per voedselallergie zijn er natuurlijk ook specifieke kwesties die invloed hebben op het dagelijks leven.

Veelvoorkomende voedselallergieën

Voedselallergieën zijn te categoriseren in twee hoofdtypes: IgE-allergie of niet-IgE-allergie. Het verschil zit hem in de aanwezigheid van antilichamen in het bloed. Dit zijn eiwitten die in het immuunsysteem voorkomen om infecties te voorkomen of te bestrijden. Bij een IgE-voedselallergie worden deze antilichamen vrijgegeven door het immuunsysteem, en bij een niet-IgE-voedselallergie is dit niet het geval. Hierdoor moet het immuunsysteem op een andere manier de infectie bestrijden.

1. Koemelk

Allergie voor koemelk komt erg vaak voor bij baby’s en jonge kinderen. Zo’n 2 tot 3 procent lijdt aan de aandoening, voornamelijk wanneer ze koemelk hebben gedronken binnen een half jaar na hun geboorte. Rond die leeftijd is het immuunsysteem nog niet voldoende ontwikkeld om het vreemde eiwit uit zuivelproducten te verwerken. Gelukkig gaat de aandoening bij 90 procent over rond hun 3e levensjaar.

Mensen met IgE-allergie voor koemelk krijgen symptomen als uitslag, netelroos, kotsen en in enkele gevallen zelfs anafylactische shock (een plots optredende reactie die fatale gevolgen als ademhalingsproblemen en zwellingen kan hebben). Terwijl mensen met niet-IgE-allergie symptomen als kotsen, constipatie/diarree of een darmwandontsteking ervaren. Logischerwijs moeten mensen met een lactose-allergie het consumeren van o.a. melk, kaas, boter en ijs vermijden.

2. Eieren

Bij een eierallergie kan het gaan om het eiwit of eigeel, maar minder mensen zijn allergisch voor de dooier. Eierallergie komt na een lactose-allergie het meeste voor bij kinderen, maar ook deze allergie verdwijnt vaak naarmate ze ouder worden. 68 procent komt er namelijk rond hun 16e levensjaar vanaf.

Symptomen bij eierallergie zijn problemen met de spijsvertering, buikpijn, uitslag, netelroos, ademhalingsproblemen en anafylaxie. Een eiervrij dieet is erg moeilijk te volgen omdat eieren vaak als ingrediënt worden gebruikt. Gelukkig kunnen veel mensen met eierallergie wel gerechten met gekookte eieren als component eten, omdat het kookproces de structuur van het schadelijke eiwit verandert.

3. Noten

Notenallergie is in tegenstelling tot melk- en eierallergie vaak niet tijdelijk. Mensen met deze allergie komen er waarschijnlijk hun hele leven niet vanaf en kunnen daarbij een allergie ontwikkelen voor andere noten. Het is dan ook verstandig om alle noten te vermijden.

De symptomen kunnen ernstig zijn en mensen met een notenallergie worden geadviseerd om ten allen tijden een EpiPen bij zich te hebben. Dit is een adrenaline-injectie die de bloedvaten vernauwt, waardoor er bij infectie minder kans is op verspreiding. Noten zijn namelijk verantwoordelijk voor 50 procent van de dodelijke gevallen van anafylaxie.

4. Pinda’s

Pinda’s zijn natuurlijk geen noten maar peulvruchten. Toch zijn mensen met een pinda-allergie vaak ook allergisch voor noten. En een pinda-allergie leidt soms ook tot anafylaxie, waardoor het dus noodzakelijk is om een EpiPen te dragen.

Pinda-allergie komt bij 4 tot 8 procent van de kinderen voor, en bij 1 tot 2 procent van de volwassenen. De allergie verdwijnt namelijk bij 15 tot 22 procent in de tienerjaren.

5. Schaal-en schelpdieren

Deze allergie wordt voornamelijk getriggerd door het eiwit tropomyosine, dat in schaal- en schelpdieren voorkomt. De symptomen dringen zich snel op en hebben veel overeenkomsten met die van andere IgE-allergieën. Dit zijn dus uitslag, netelroos, kotsen en anafylaxie.

Mensen met een schaal- en schelpdierenallergie komen er over het algemeen nooit vanaf. En zelfs damp tijdens het koken van schaal- en schelpdieren kan een allergische reactie triggeren.

Bron: Authority Nutrition

Gerelateerde artikelen

Als je allergisch bent voor appelen, is er ongeveer 50% kans dat dat eigenlijk níét het geval is. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Allergoloog Didier Ebo van het…

Hoewel allergieën en psychische problemen op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, blijkt niets minder waar te zijn. Onderzoekers van de Tri-Service General Hospital in…

Mensen met allergie voor berkenpollen kunnen de komende tijd weer hooikoortsklachten ervaren. Door het zachte lenteweer, overwegende droogte en stijgende temperaturen zullen komende week steeds meer berken in bloei komen.…

Wist je dat we gemiddeld een derde van ons leven in bed doorbrengen? Een goed matras is dan ook geen overbodige luxe. Dit geldt voor gezonde mensen, maar met name…

Bij zilver wordt al snel aan sieraden, horloges of bestek gedacht. Maar dat het edelmetaal ook in staat is om bacteriën te doden, is minder bekend. Kleding met zilvergaren biedt…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.