Blijf op de hoogte

Allergiepatiënten nog te veel onder de radar

Allergie heeft het imago van een mild of onschuldig ziektebeeld. Bij last van de ogen of neus luidt het advies vaak goedbedoeld ‘slik toch gewoon een pilletje of gebruik een neusspray.’ Maar hiermee wordt de oorzaak van de allergie mogelijk niet bij de bron aangepakt en zal er op de langere termijn geen verbetering optreden vertelt Yola de Vries, secretaris bij de Vereniging voor Allergiepatiënten. Zij ziet het aantal personen met allergie toenemen en pleit voor meer allergologen in Nederland, die een gedegen diagnose kunnen vaststellen.

Waarom wordt allergie nog vaak niet serieus genomen?

“Dit heeft te maken met een aantal factoren. Veel mensen weten niet dat ze een allergie hebben of weten het wel maar doen niks om het onder controle te krijgen. Je eigen allergie niet als serieuze zaak zien leidt ertoe dat anderen dit eveneens niet doen. Daarbij komt ook nog dat in de eerstelijnszorg een allergie in sommige gevallen niet als dusdanig wordt herkend.

Een andere factor die in de laatste jaren met name speelt, is de toenemende groep mensen die roepen een allergie te hebben, zonder daadwerkelijk getest te zijn,. Doorgaans kunnen deze beïnvloed zijn geraakt door onder meer voedselhypes, waarin wordt geadviseerd specifieke producten te mijden. In werkelijkheid hebben ze dan mogelijk geen allergie maar zijn hier wel van overtuigd. Echter zorgt dit er alleen maar voor dat allergiepatiënten niet meer serieus worden genomen.”

Wat zijn zoal de problemen van allergiepatiënten?

“Allergie is een reactie van het afweersysteem dus patiënten hebben allereerst te maken met de fysieke klachten die het gevolg zijn van de allergie. Daarnaast is er vaak sprake van mentale problemen. Vaak en langdurig ziek zijn kan je stemming enorm beïnvloeden. Vooral op dat aspect heerst veel onbegrip van de buitenwereld, wat totaal niet past in de samenleving anno 2018.

Er zijn in Nederland ook te weinig allergologen. Het aantal is afgezet tegen andere specialismen laag. Hierdoor staan patiënten vaak lang op een wachtlijst of worden behandeld door een huisarts of arts met onvoldoende specialistische kennis.

Tot slot is er voor een groot deel ook sprake van een financiële kwestie. De kosten voor een specifieke behandeling liggen hoog. Maar als dit wordt afgezet tegen de kosten die jaarlijks voortkomen uit ziekteverzuim, dan zou het serieus overwogen moeten worden om meer te investeren in behandeling.”

Op welk vlak valt nog succes te boeken voor patiënten?

“Vroege herkenning van een allergie. Dit is uiterst belangrijk. Hiervoor is goede voorlichting vereist bij zowel specialisten als patiënten zelf. Op het vlak van behandeling valt ook nog veel winst te boeken. Te weinig patiënten krijgen de juiste behandeling om hun allergie onder controle te krijgen. Met name de groep met een ernstig tot zeer ernstige vorm. Hier maken we ons dan ook hard voor bij de vereniging.”

Wat doet de vereniging voor allergiepatiënten?

“Wij fungeren als belangenbehartiger voor allergiepatiënten. Dit doen wij door voorlichting te geven aan patiënten en hun omgeving en aan specialisten. Wij geven veel praktische tips over dagelijkse omgang met allergie en reiken handvatten aan om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Alle informatie die wij verstrekken is gebaseerd op de ervaringsdeskundigheid van de mensen binnen de vereniging en de resultaten die voortkomen uit onderzoek. Vier keer per jaar geven wij een verenigingsblad uit waarin ook veel van deze info terugkomt. Sinds een aantal jaar wordt de vereniging ook betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. Bij verschillende ziekenhuizen en universiteiten lopen er onder meer onderzoeken naar het specifieker achterhalen van de oorzaken van allergie. De resultaten die hieruit voortvloeien in combinatie met een stijging van het aantal allergologen zal wat ons betreft bijdragen tot meer aandacht voor allergie.”

Meer informatie?

Bezoek de website van de Vereniging voor Allergiepatiënten: www.allergievereniging.nl

Gerelateerde artikelen

Als je allergisch bent voor appelen, is er ongeveer 50% kans dat dat eigenlijk níét het geval is. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Allergoloog Didier Ebo van het…

Hoewel allergieën en psychische problemen op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, blijkt niets minder waar te zijn. Onderzoekers van de Tri-Service General Hospital in…

Mensen met allergie voor berkenpollen kunnen de komende tijd weer hooikoortsklachten ervaren. Door het zachte lenteweer, overwegende droogte en stijgende temperaturen zullen komende week steeds meer berken in bloei komen.…

Wist je dat we gemiddeld een derde van ons leven in bed doorbrengen? Een goed matras is dan ook geen overbodige luxe. Dit geldt voor gezonde mensen, maar met name…

Bij zilver wordt al snel aan sieraden, horloges of bestek gedacht. Maar dat het edelmetaal ook in staat is om bacteriën te doden, is minder bekend. Kleding met zilvergaren biedt…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.