Blijf op de hoogte

Antibacteriële kleding tegen eczeem

Bij zilver wordt al snel aan sieraden, horloges of bestek gedacht. Maar dat het edelmetaal ook in staat is om bacteriën te doden, is minder bekend. Kleding met zilvergaren biedt veel voordelen en kan verlichting geven bij aandoeningen als eczeem. Wij vroegen Martijn van Ruler, directeur van Skafit, naar de werking.

Wat is antibacteriële kleding?

“Kort gezegd is dit kleding waarin antibacterieel materiaal is verwerkt. Van zilvergaren is bekend dat het bacteriën doodt, door de zilverionen die het metabolisme van de bacterie onderbreken. Voor de kleding worden de zilvergaren door het gewone textiel heen geweven, wat pak ‘m beet inhoudt dat er telkens sprake is van tien katoenen draden en één zilverdraad. Op deze manier ontstaat kledij waarbij de huid in contact kan komen met het zilver.”

Op welke manier werkt antibacteriële kleding?

“Antibacteriële kleding werkt, zoals de naam al doet vermoeden, tegen bacteriën. Dit gebeurt doordat zilverionen, die ontstaan bij contact met de huid, het metabolisme van de bacterie onderbreekt. De bacterie gaat dan dood, waardoor de huid zich sneller kan herstellen. Het hoeft namelijk minder energie te stoppen in het bestrijden van de bacteriën. Een ander voordeel van zilvergaren is dat het een klein magnetisch veld creëert, waardoor de haarvaatjes gestimuleerd worden en de doorbloeding verbetert.”

Voor wie is de kleding geschikt?

“Er zijn veel mensen die last hebben van overmatige bacterievorming vanwege een huidaandoening. Een voorbeeld is eczeem. Hierbij is de huid vaak droog en schilferig, waardoor bacteriën zich makkelijk kunnen vermenigvuldigen. Het gevolg is dat er jeuk ontstaat en veel mensen op de plekken zullen krabben. Dit maakt het echter alleen maar erger.

Antibacteriële kleding kan helpen om de bacteriën te bestrijden, waardoor de huid rustiger wordt. Hierdoor zullen mensen minder geneigd zijn om te krabben. Aan de andere kant zorgt de kleding voor een betere bloedcirculatie, waardoor voedingsstoffen beter naar de huid kunnen stromen. De bestrijding van het eczeem wordt op deze manier ook sterker. Er is dus sprake van een tweeledig systeem. Aan de ene kant doodt het zilver de bacteriën en aan de andere kant zorgt een betere doorbloeding voor de aanvoer van voedingsstoffen naar de cellen in de huid.”

Biedt de kleding ook voordelen voor mensen zonder huidaandoening?

“Jazeker. Dit is bijvoorbeeld het geval voor mensen die last hebben van het zogenoemde Fenomeen van Raynaud of degenen met winterhanden of wintervoeten. Doordat de antibacteriële kleding de bloedcirculatie verbetert, zal het koude gevoel afnemen. Veel reumapatiënten hebben hier ook baat bij, omdat zij ook vaak last van kou klachten hebben.

Andersom kan de kleding ook helpen bij nare luchtjes door overmatig transpireren. Zweet op zichzelf heeft geen geur, maar doordat bacteriën zich sneller vermenigvuldigen in een vochtige omgeving ontstaat de welbekende zweetgeur. Omdat kleding met zilvergaren de bacteriën doodt die deze lucht veroorzaken, neemt de geur af.”

Wat voor kleding is er allemaal verkrijgbaar?

“Er is van alles mogelijk. Zo bieden we shirts met korte en lange mouwen, sjaals, sokken, lange en korte broeken, en handschoenen. De sokken zijn in veel varianten te krijgen en niet beperkt tot medisch gebruik. Zo zijn er ook sportsokken, wandelsokken, werksokken, kniekousen en footies. Uiteraard zijn ze wel allemaal voorzien met zilvergaren, want dat biedt de voordelen die actieve mensen graag willen hebben.”

Wordt de kleding vergoed?

“Bij veel medische indicaties, zoals diabetes, Raynaud, sclerodermie en psoriasis, wordt de kleding vergoed uit de basisverzekering. In het geval van de indicatie eczeem is dit echter niet meer het geval. De verzekeraars hebben dit gedaan omdat er naar hun mening onvoldoende bewijs is voor de betere werking ten opzichte van andere eczeemmiddelen. Dit is jammer, want voor veel mensen vormt het wel degelijk een oplossing en zij moeten nu noodgedwongen op zoek naar een alternatief. Momenteel is men bezig met nieuw onderzoek om te kijken of het nut van de kledij toch kan worden bewezen.”

Meer informatie?

[button link=”http://www.skafit.nl/” target=”blank” color=”0c07ad” icon=”” style=”pill” size=”large” tooltip=””] Bezoek de website van Skafit[/button]

Gerelateerde artikelen

Als je allergisch bent voor appelen, is er ongeveer 50% kans dat dat eigenlijk níét het geval is. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Allergoloog Didier Ebo van het…

Hoewel allergieën en psychische problemen op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, blijkt niets minder waar te zijn. Onderzoekers van de Tri-Service General Hospital in…

Mensen met allergie voor berkenpollen kunnen de komende tijd weer hooikoortsklachten ervaren. Door het zachte lenteweer, overwegende droogte en stijgende temperaturen zullen komende week steeds meer berken in bloei komen.…

Allergie heeft het imago van een mild of onschuldig ziektebeeld. Bij last van de ogen of neus luidt het advies vaak goedbedoeld ‘slik toch gewoon een pilletje of gebruik een…

Wist je dat we gemiddeld een derde van ons leven in bed doorbrengen? Een goed matras is dan ook geen overbodige luxe. Dit geldt voor gezonde mensen, maar met name…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.