Blijf op de hoogte

Een goed matras tegen huisstofmijt

Wist je dat we gemiddeld een derde van ons leven in bed doorbrengen? Een goed matras is dan ook geen overbodige luxe. Dit geldt voor gezonde mensen, maar met name voor degenen met een huisstofmijtallergie. We vroegen Marcel Botman, directeur van Botman Comfort te Zwaag Noord-Holland, naar het belang van een goed matras.

Waar moet een goed matras aan voldoen?

“Een goed matras moet ten minste aan drie kenmerken voldoen. Ten eerste moet het comfort bieden om een goede nachtrust mogelijk te maken. Daarnaast dient het een goede levensduur te hebben. Dit houdt ongeveer een periode van tussen de 8 en 15 jaar in, afhankelijk van de persoon en hoe hij of zij met het product is omgegaan. Ten slotte moet het goed kunnen ademen en ventileren.”

Baby | Matras | Botman

Wat betekent dit voor de inhoud van het matras?

“Om te kunnen functioneren, is het cruciaal dat een matras is gemaakt van de juiste grondstoffen. Bij Botman Comfort werken we veel met Vita Talalay latex, een product dat voor 100 procent bestaat uit natuurlijke grondstoffen. Daarnaast heeft het een open celstructuur, waardoor het in staat is om goed te ademen. Vita Talalay latex wordt gemaakt van latex dat direct uit de latexboom vandaan komt. Matrassen van dit materiaal hebben een perfecte luchtstroom in de kern, waardoor de kans op huisstofmijt met 70 procent afneemt. Daarnaast geeft het een goed comfort en zijn meerdere diktes en kwaliteiten mogelijk.”

Waarom is een goed matras essentieel?

“Een mens laat nogal wat los op een matras. Kritisch gezien is het eigenlijk een van de smerigste producten die je in huis kunt hebben. Je brengt er elke nacht – winter, zomer, herfst en lente – gemiddeld acht uur op door en verliest gedurende die tijd veel lichaamsstoffen. Denk maar aan transpiratievocht, bloed, urine, traanvocht, sperma of zelfs uitwerpselen. Het matras moet dit allemaal verwerken en deze lichaamsstoffen zien af te voeren. Een goede ventilatie is dan ook van levensbelang.”

Welke gevolgen heeft een slecht ventilerend matras?

“In dat geval zullen huisstofmijt en andere schimmels vrij spel hebben. Er ontstaat als het ware een dure spons waarin transpiratievocht, huisstofmijt en bacteriën zich zullen ophopen. Een proces dat aan de buitenkant niet te zien is. Mensen kunnen last krijgen van sluimerende gezondheidsklachten. En voor degenen met een huisstofmijtallergie, is het funest. Hun klachten zullen alleen maar toenemen, met een slechte nachtrust tot gevolg. Dit zal ook doorwerken in het dagelijks functioneren.”

Hoe ben je verzekerd van een goed matras?

“Een goed matras valt of staat bij de grondstoffen die erin verwerkt zijn, maar in de meeste beddenzaken blijven deze verborgen achter de hoes. Bij Botman Comfort hebben we hier verandering in gebracht. We produceren alles zelf, waardoor we met gemak kunnen aantonen welke ruwe producten we tot matras verwerken. Daarnaast bieden we openheid over de voor- en nadelen van al onze matrassen en geven de mogelijkheid om proef te liggen. Uiteindelijk kan iedereen zo zelf tot een beslissing komen. Een schot in de roos, die eigenlijk altijd raak is.

Bovendien is een veelgemaakte fout rondom de matraskeuze de aanname dat één type voor iedereen geschikt zou zijn. Er zijn veel merken op het internet die deze boodschap naar buiten brengen. Dit is echter onjuist. Zo heeft een man van 110 kilogram hele andere slaapcomforteigenschappen dan een dame van 55 kilogram. Ook de wijze hoe iemand slaapt, zoals op je rug of zij, heeft invloed op welk matras het meest geschikt is.

Mijn advies is dan ook om met aandacht een matras uit te kiezen, die helemaal is aangepast aan jouw eigen wensen en eigenschappen. We brengen er een aanzienlijk gedeelte van de tijd op door, dus er mag best in worden geïnvesteerd.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie over Botman Comfort op de website: www.botman.net
Kijk voor meer informatie over Vita-Talalay op de website: www.vitatalalay.com
Kijk voor meer informatie over scheeps / jachtmatrassen op de website: www.neptune.nl

Gerelateerde artikelen

Als je allergisch bent voor appelen, is er ongeveer 50% kans dat dat eigenlijk níét het geval is. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Allergoloog Didier Ebo van het…

Hoewel allergieën en psychische problemen op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, blijkt niets minder waar te zijn. Onderzoekers van de Tri-Service General Hospital in…

Mensen met allergie voor berkenpollen kunnen de komende tijd weer hooikoortsklachten ervaren. Door het zachte lenteweer, overwegende droogte en stijgende temperaturen zullen komende week steeds meer berken in bloei komen.…

Allergie heeft het imago van een mild of onschuldig ziektebeeld. Bij last van de ogen of neus luidt het advies vaak goedbedoeld ‘slik toch gewoon een pilletje of gebruik een…

Bij zilver wordt al snel aan sieraden, horloges of bestek gedacht. Maar dat het edelmetaal ook in staat is om bacteriën te doden, is minder bekend. Kleding met zilvergaren biedt…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.