Blijf op de hoogte

Ervaringsverhaal allergische rhinitis

Yola (56) en haar man betrekken al geruime tijd een woning vlakbij de zee. Een stap die behoorlijk zinvol is gebleken aangezien ze kampt met allergische rhinitis en hooikoorts. De klachten die gepaard gaan bij deze serieuze aandoening hebben haar leven op aanzienlijke wijze veranderd.

Het begon met typische hooikoortsklachten

Rode en geïrriteerde ogen, een loopneus en aanhoudende verkoudheid. Net als bij vele anderen waren dit de eerste typische hooikoortsklachten waarmee het allemaal begon voor Yola. Klachten die in haar geval ook nog eens het hele jaar door aanhouden. Omdat ze al kampte met een persistente long- en huidallergie kreeg ze rond haar 28ste een verwijzing naar een allergoloog.

In de allergiekliniek is ze een aantal weken intensief onderzocht. “Door middel van provocatietesten werd er vastgesteld waarop ik een reactie kreeg. Ik bleek te reageren op de allergenen afkomstig van gras- en boompollen, huisdieren en huisstofmijt.” Uiteindelijk kwam naar voren dat ze een allergische variant van rhinitis heeft.

Ingesteld op medicijnen

Volgens Yola is zij na haar diagnose meteen ingesteld op medicatie. “Ik kreeg antihistaminicum, twee verschillende neussprays en oogdruppels.” De medicatie heeft haar voor een periode geholpen bij het verlichten van klachten, maar voor de langere termijn bleek een andere aanpak nodig. Dit heeft te maken met de kortdurende werking van medicatie. Yola: “Ik zou mijn hele leven medicijnen moeten blijven slikken, dus was het voor mij logischer om mijn leven zodanig in te stellen dat dit niet nodig zou zijn.” Vanaf dat moment hield dit voor haar in om goed te saneren, zoveel mogelijk de allergenen te vermijden en huisdieren waren geen optie meer.

Verpleegkundige af

Voordat allergische rhinitis werd vastgesteld, werkte Yola als verpleegkundige in een verzorgingstehuis. Tot haar spijt weerhield onder andere de rhinitis haar ervan om dit te kunnen blijven doen. Via de Arbodienst is ze voor 100% afgekeurd bij haar toenmalig werkgever. De impact heeft ook privé haar weerslag gekend. “Overal waar je naartoe gaat en iedereen die langskomt moet rekening met je houden. Deze periode was behoorlijk ingrijpend en ik heb het er behoorlijk moeilijk mee gehad. Enerzijds is er opluchting omdat ik weet wat ik heb, maar tot op heden is het van invloed op de manier waarop ik mijn leven leid.”

Een heel circus aan behandelingen

In consulten met haar allergoloog zijn er andere vormen van behandelingen besproken, waaronder immunotherapie (voorheen desensibilisatiekuur). Doordat haar allergie behoorlijk breed is, kwam ze hier niet voor in aanmerking.

Na de periode van medicatie heeft ze verschillende alternatieve behandelingen geprobeerd zoals acupunctuur, bio-resonantie en homeopathie. Kort samengevat vertelt ze: “Ik heb het hele circus aan behandelingen gehad”. Op de vraag of ze toch nog iets uit deze periode heeft kunnen halen, geeft ze aan dat dagelijks spoelen van haar neus met fysiologisch zout een goede tip bleek.

Verbeterde kwaliteit van leven?

Door haar leven volledig in te stellen op de allergische rhinitis ervaart Yola de afgelopen jaren een verbeterde kwaliteit van leven. Om haar dagelijkse activiteiten nieuw leven in te blazen is ze vrijwilligerswerk gaan doen. Via haar toenmalig allergoloog is ze terechtgekomen bij de Vereniging van Allergie Patiënten, waar ze nu actief is als bestuurslid. “Wij geven voorlichting aan betrokkenen en houden lezingen met betrekking tot ontwikkelingen op het medisch gebied van allergologie.”

Gerelateerde artikelen

Als je allergisch bent voor appelen, is er ongeveer 50% kans dat dat eigenlijk níét het geval is. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Allergoloog Didier Ebo van het…

Hoewel allergieën en psychische problemen op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, blijkt niets minder waar te zijn. Onderzoekers van de Tri-Service General Hospital in…

Mensen met allergie voor berkenpollen kunnen de komende tijd weer hooikoortsklachten ervaren. Door het zachte lenteweer, overwegende droogte en stijgende temperaturen zullen komende week steeds meer berken in bloei komen.…

Wist je dat we gemiddeld een derde van ons leven in bed doorbrengen? Een goed matras is dan ook geen overbodige luxe. Dit geldt voor gezonde mensen, maar met name…

Bij zilver wordt al snel aan sieraden, horloges of bestek gedacht. Maar dat het edelmetaal ook in staat is om bacteriën te doden, is minder bekend. Kleding met zilvergaren biedt…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.