Blijf op de hoogte

Hiv onderbelicht

Naar schatting zijn er in Nederland 23.100 mensen met hiv. Na de enorme aandacht in de media voor het onderwerp in de jaren 80 en 90, is het steeds meer onderbelicht geraakt. Terwijl het juist belangrijk is goed geïnformeerd te zijn om verspreiding van het virus te voorkomen.

Ken je status

Hiv wordt niet verspreid door degenen die hun status kennen, want die onderdrukken het virus. Daarentegen wordt het verspreid door mensen die niet weten dat zij hiv hebben. Voor hun kan het een te hoge persoonlijke of financiële drempel zijn om te weten of ze het virus bij zich dragen. Daarbij wordt het snel over het hoofd gezien als mogelijke oorzaak van klachten. Jaarlijks overlijden zo’n 30 mensen aan de gevolgen van aids in Nederland.

“Het is daarom van belang dat zowel artsen, als patiënten hiv-symptomen zoals: koorts, moeheid, huiduitslag, spier- of gewrichtspijn, keelontsteking en gezwollen lymfeklieren herkennen. Het zijn vrij atypische symptomen, maar als je zelf bijvoorbeeld de link kunt leggen met onbeschermde seks die je hebt gehad, helpt dit enorm in het diagnoseproces”, vertelt Pieter Brokx, sinds 2013 directeur van de Hiv Vereniging.

Hiv nog altijd confronterend

Hiv kan mensen wel beperken. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn bepaalde verzekeringen af te sluiten of naar bepaalde landen te reizen. “Het grootste probleem in het dagelijks leven is toch wel het stigma waarmee men keer op keer geconfronteerd worden. Het is schokkend hoe ouderwets de gedachten hierover zijn. Op dat terrein is nog te veel te winnen. In die zin is het anders dan vertellen dat je kanker hebt, omdat de diagnose hiv vaak samengaat met schaamte, seks en verouderde kennis bij het publiek.”

Oud worden

Om gezond oud te worden met hiv geldt eigenlijk hetzelfde als voor iedereen: “Bewegen, gezond eten, voldoende ontspanning en niet roken zijn heel belangrijk. Uiteraard in combinatie met het consequent innemen van de medicatie.”.

Voor meer informatie ga je naar:
www.hivvereniging.nl
Gerelateerde artikelen
Leven met HIV
Overleven met hiv

“Ik dacht dat ik de dertig niet zou halen. Toen geen veertig, vijftig en nu zit ik hier en zeg ik: de 120 haal ik niet. Ja, je wilt ook…

“We willen zo snel mogelijk met mensen in contact komen na de diagnose om ze te begeleiden met hun aandoening”, vertelt Sieds Wildenbeest, verpleegkundig specialist hiv in het Haaglanden Medisch…

Tegenwoordig is leven met hiv een stuk gemakkelijker dan in de jaren 80 en 90. Als je snel begint met behandelen, wordt onomkeerbare lichamelijke schade voorkomen. Behandelen met hiv-remmers maakt…

“Van de mensen met hiv die in Nederland onder behandeling zijn, is bij 95 procent het virus volledig onderdrukt”, vertelt Pieter Brokx, sinds 2013 directeur van de Hiv Vereniging. Sinds…

Nederland doet het relatief gezien goed op het gebied van hiv-bestrijding. Van de naar schatting 22.900 mensen die hier leven met hiv, worden er 19.035 (83 procent) behandeld. Bij een…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.