Blijf op de hoogte

De juiste verzorging bij psoriasis en andere huidproblemen

In Nederland heeft 2 tot 3 procent van de bevolking psoriasis, wat neerkomt op ongeveer 500.000 mensen. Deze mensen leggen vaak een lange zoektocht af voordat ze producten vinden die passen bij hun huid en helpen hun klachten te verminderen. De juiste verzorgingsproducten kunnen een grote bijdrage leveren aan de verbetering van de kwaliteit van leven.

Met de afname van pijn, jeuk en zichtbare schilferende plekken verdwijnt ook de onzekerheid die veel mensen voelen. Het Deense merk Juhldal hoopt met haar verzorgingslijn bij te dragen aan betere perspectieven voor mensen met psoriasis en andere huidproblemen. Veertig jaar nadat Jorgen Juhldal zijn producten in Denemarken introduceerde, is het merk nu ook in Nederland te koop. “We bieden iets nieuws dat er in Nederland nog niet is”, zegt Kirsten Witte, hoofd Benelux bij Juhldal.

Kwaliteit van leven bij psoriasis

Bij zeer veel mensen met psoriasis is de kwaliteit van leven aanzienlijk verstoord. De huid wordt verdikt door versnelde celdeling en daardoor ontstaan allemaal rode plekken met schilfers. Niet alleen hebben mensen te maken met felle jeuk, ook kunnen de schilferingen pijnlijk zijn, bijvoorbeeld als deze op de voetzolen of handpalmen zitten. Daarnaast leiden zichtbare plekken op de huid er nogal eens toe dat mensen bepaalde aspecten van het sociale leven mijden. Psoriasis treedt vaak voor het eerst op bij jongvolwassenen, die doorgaans een actief leven leiden. Door hun aandoening durven zij soms niet naar sportclubs of het zwembad te gaan omdat ze bang zijn opmerkingen over hun psoriasis te krijgen. Bij het opbouwen van een relatie kan psoriasis eveneens een aanzienlijk probleem vormen omdat mensen bang zijn voor de reactie van hun partner.

Behandelingen bij psoriasis

Afhankelijk van de klachten die iemand heeft, zijn er verschillende behandelingen mogelijk voor psoriasis. Bij lichttherapie worden mensen bestraald met een lamp of in een lichtcabine met ultraviolet stralen (uv-licht). Een andere optie is orale medicatie. Relatief nieuw zijn de biologische geneesmiddelen; kunstmatig gemaakte eiwitten die dezelfde structuur hebben als eiwitten die natuurlijk in het menselijk lichaam voorkomen. Psoriasis wordt echter in het merendeel van de gevallen behandeld met lokale behandelingen, ook wel uitwendige behandelingen genoemd, die direct op de huid worden aangebracht in de vorm van een smeersel. Naast deze medische geneeswijzen kunnen sommige mensen met psoriasis ook baat hebben bij verzorgingsproducten. Veel mensen met een probleemhuid bezoeken jarenlang de dermatoloog en krijgen middelen voorgeschreven waar de huid alleen maar dunner van wordt, vertelt Witte. “Op een gegeven moment hebben deze mensen alles al geprobeerd. Voor hen is Juhldal heel geschikt, omdat de producten 100 procent natuurlijk zijn.”

Natuurlijke ingrediënten

In Denemarken kennen de verzorgingsproducten van Juhldal al een lange traditie. Veertig jaar geleden besloot Jorgen Juhldal nieuwe haar- en huidverzorgingsproducten voor het hele gezin te ontwikkelen. Hij koos daarbij voor een bijzondere benadering, door de kennis en kunde uit de reguliere geneeskunde te combineren met die uit de homeopathie en een brug te slaan tussen de twee werelden. Hij werkte samen met onderzoekers uit Denemarken, Duitsland en Zwitserland, en gebruikte kruidenextracten en natuurlijke koudgeperste oliën voor de haar- en huidverzorgingsproducten. De producten zijn vandaag de dag nog altijd gebaseerd op Jorgen Juhldals originele receptuur. “In Scandinavië bestaat al heel lang een groot aanbod aan natuurlijke producten voor de gevoelige huid. In Nederland is dit aanbod nog niet zo groot. Juhldal biedt in die zin dus iets nieuws”, merkt Witte op.

Wat betekent dat precies, 100 procent natuurlijk?

De producten van Juhldal zijn vrij van parfum en parabenen – chemische stoffen met conserverende eigenschappen die worden gebruikt in cosmetica, geneesmiddelen, levensmiddelen en schoonmaakmiddelen. “Alle ingrediënten in onze producten zijn afkomstig uit de natuur. Die bevat veel geneeskrachtige elementen”, legt Witte uit.

Een ingrediënt dat Juhldal veel gebruikt, is Bromeline, een natuurlijk ananasextract. Het lost kortvormige huid en schilfertjes op, en kan helpen de biologische balans van de hoofdhuid te herstellen en normaliseren. Daarnaast wordt extract van de Yucca-palm – een zeepmineraal van de natuur zelf – ingezet voor het maken van zeep, en heeft medicinale smeerwortel onder andere het vermogen wondjes te genezen en de aanmaak en groei van nieuwe huidcellen te stimuleren. Andere belangrijke ingrediënten zijn rozemarijn, tijm en zoethout.

Omdat Juhldal alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt, zijn de producten niet zo agressief als veel andere huid-verzorgingsproducten zijn, geeft Witte aan. Dit betekent dat het soms iets langer duurt voor mensen resultaat zien. “Mensen moeten onze producten intensief gebruiken. Meestal duurt het tussen de een en drie weken voor ze echt verandering beginnen te zien.”

Twee productlijnen

Juhldal brengt twee productlijnen uit voor verschillende doelgroepen. De PSO-lijn is bedoeld voor mensen met een probleemhuid, waaronder psoriasis – PSO staat voor Problem Solver, maar ook voor psoriasis. De producten in deze lijn helpen een droge, jeukende of korstvormende (hoofd)huid tegen te gaan en zijn speciaal ontwikkeld om de natuurlijke balans van de huid te herstellen. De Classic-lijn is gericht op mensen die graag natuurlijke producten willen gebruiken, zonder parabenen of parfum. Dit maakt deze lijn heel geschikt voor iedereen die van natuurlijke producten houdt, maar ook voor mensen met een allergie voor bijvoorbeeld parfum of E-nummers, een droge huid of een ander huidprobleem.

De twee lijnen bestaan uit diverse shampoos, lotions, crèmes, body oils en zeep voor verschillende huidtypen, zegt Witte. “De shampoos zijn ons belangrijkste product. Ze werken voor iedereen en ontgiften de hoofdhuid, maken hem weer schoon, herstellen de balans en stimuleren daardoor de haargroei. Haaruitval is helaas een van de vervelende bijwerkingen van psoriasis, omdat de haarwortels door korstjes verstopt raken en geen zuurstof meer krijgen. De shampoos zorgen voor een goede bloeddoorstroom.”

Verkrijgbaar bij Etos

Sinds afgelopen zomer zijn de producten van Juhldal exclusief bij alle vestigingen van drogisterijketen Etos verkrijgbaar. “Etos is heel sterk in medicinale huidverzorging en staat echt achter onze visie en producten”, vertelt Witte. Naast het gebruik van natuurlijke ingrediënten heeft Juhldal nog een aantal andere onderscheidende kenmerken: de producten zijn niet duur – een fles shampoo kost tussen de €10,90 en €16,90 –, zijn geschikt voor de hele familie en zien er mooi uit. “Een eerlijk product voor een eerlijke prijs”, besluit ze.

Meer informatie?
Meer informatie en recensies zijn te vinden op juhldal.nl.
Telefoonnummer: 020-7373270
Email: contact@juhldal.nl

Gerelateerde artikelen

Al in de Bijbel zijn verwijzingen terug te vinden naar mensen met huidaandoeningen, waaronder wellicht psoriasis. In vroeger tijden werd deze groep mensen vaak afgezonderd of verborgen gehouden voor de…

Op negenjarige leeftijd ontdekte Saskia (45) twee kleine, rode, schilferige plekjes op haar been. Op dat moment ging er meteen een belletje rinkelen dat het weleens beginnende psoriasis zou kunnen…

Psoriasis is één van de meest voorkomende chronische huidziekten. Hoewel er geen genezing voor is, zijn er wel manieren om de symptomen te bestrijden. En deze zijn dichterbij dan je…

Slecht nieuws voor mensen met een hevige vorm van psoriasis. Onderzoekers van de University of Pennsylvania hebben namelijk aangetoond dat volwassenen bij wie de aandoening ten minste 10 procent van…

Schaamte: het is nog steeds een actueel onderwerp voor veel psoriasispatiënten in Nederland. Veel mensen die deze chronische huidziekte hebben, durven niet over straat zonder hun lichaam zorgvuldig te bedekken.…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.