Blijf op de hoogte

Een beetje wandelen voldoende om langer te blijven leven

Wekelijks minder dan 2 uur wandelen is al genoeg om je algehele sterfterisico te doen dalen. Dat blijkt uit recent onderzoek, gepubliceerd in the American Journal of Preventive Medicine.

Wandelen als enige activiteit

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers gegevens van 140.000 mensen die hadden deelgenomen aan de Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort. Van hen gaf 6-7 procent toe nooit te bewegen. De overige deelnemers zeiden enige wandelactiviteit te ondernemen en voor de helft van hen was dit hun enige fysieke activiteit.

De onderzoekers hielden rekening met factoren die de resultaten konden beïnvloeden, zoals obesitas, roken en chronische ziekten.

Lager sterfterisico

Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers dat mensen die minder dan 2 uur per week wandelden een beduidend lager risico liepen op algehele sterfte dan degenen die helemaal geen fysieke activiteit ondernamen.

Wandelen bleek met name goed te zijn om sterfte als gevolg van ademhalingsziekten te voorkomen. Meer dan 6 uur per week wandelen was verbonden aan 35 procent minder kans op dit soort mortaliteit in vergelijking met geen beweging.

Ook hadden degenen die uitsluitend wandelden 20 procent minder kans om dood te gaan als gevolg van een cardiovasculaire ziekte en 9 procent minder kans op sterfte door kanker.

Wandelen is de perfecte activiteit

Volgens de onderzoekers is wandelen de perfecte activiteit. Het is simpel, gratis en vereist geen speciale training of uitrusting. Bovendien kan het op elke leeftijd ondernomen worden.

Wel benadrukt het team dat er verder onderzoek nodig is om te bekijken of de resultaten ook te zien zijn bij een grotere populatie. Ook willen ze zich richten op het verband tussen wandelen en het risico om kanker te ontwikkelen.

Gerelateerde artikelen

Nederland is een land waar veel gefietst wordt en dat is niet zonder reden. Het weer is mild en er zijn geen heuvels. Maar het is ook nog eens heel…

Hardlopen is razend populair. Maar wat helpt om mensen te stimuleren de sport te (blijven) beoefenen. Uit een nieuwe publicatie van onder andere Ineke Deelen blijkt dit een levendige en…

Niet roken, geen hoge bloeddruk of overgewicht hebben, zijn allemaal factoren die ervoor kunnen dat je ongeveer zes jaar langer leeft en gemiddeld pas negen jaar later ziek wordt dan…

Bewegen en gezond eten dragen bij aan prettige oude dag. Maar er is meer, want een stevig sociaal netwerk is minstens zo belangrijk. Aan de balie bij het verhuurbedrijf op…

Er worden veelbelovende resultaten geboekt met het inzetten van leefstijl tegen bepaalde ziektes. Toch is het niet altijd makkelijk om zowel patiënten als huisartsen te overtuigen van de toegevoegde waarde,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.