Wat moet u doen bij een hondenbeet?

Het kan iedereen overkomen om door een hond te worden gebeten. Uw eigen hond kan onverhoeds bijten, maar meestal wordt een hondenbeet veroorzaakt door een hond van iemand anders. Behalve dat het voor veel mensen een traumatische ervaring is, kunt u er ook ernstig letsel aan overhouden. Daarom is het belangrijk dat u de eigenaar van de hond aansprakelijk stelt en alle schade nauwkeurig documenteert. Zo krijgt u waar u recht op heeft.
Direct na de bijtwond
Op het moment dat u wordt gebeten is het belangrijk dat u of iemand die u ter plaatse kan bijstaan direct actie onderneemt. Noteer de gegevens van de eigenaar zoals naam, adres en telefoonnummer. Beperk u niet tot alleen een telefoonnummer, mocht de eigenaar te kwader trouw zijn en een vals nummer opgeven dan is deze vaak niet meer te achterhalen. Laat u ook niet overhalen er geen werk van te maken. Ook al lijkt een bijtwond op het eerste gezicht niet ernstig, de gevolgen kunnen ook op een later moment nog naar voren komen. Laat u altijd behandelen door de huisarts, zodat ook deze kan constateren wat de gevolgen van de hondenbeet zijn en dit in uw medisch dossier wordt vermeld. Deze notitie is een belangrijke vorm van bewijsmateriaal in uw letselschadezaak.
Neem contact op met een letselschadejurist
Neem zo snel mogelijk na het bijtincident contact op met een letselschadejurist van Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht. Uw persoonlijke jurist helpt u kosteloos, want de buitengerechtelijke kosten worden in rekening gebracht bij aansprakelijkheidsverzekering van de eigenaar van de hond. De jurist zal met u het incident bespreken en de schade en verwonding(en) die hiervan het gevolg zijn. Bij een ernstige hondenbeet kunt u wellicht een tijd niet werken. Dit kan financiële gevolgen voor u hebben. Stel u werkt als zzp’er en heeft geen inkomen, of u krijgt een ziektewet-uitkering die lager is dan uw salaris in loondienst. Deze kosten komen in aanmerking voor schadevergoeding. Dit geldt ook voor alle medische kosten, zoals bijvoorbeeld het moeten betalen van uw eigen risico als u vanwege de hondenbeet in een ziekenhuis moet worden behandeld. Stel het is een ernstige bijtwond dan komt er op een later moment wellicht ook nog plastische chirurgie aan te pas.
Schadeclaim berekenen
Uw letselschadejurist maakt een berekening van de directe en indirecte schade die u heeft geleden. U heeft daarnaast ook recht op smartengeld. Dit is een bedrag ter compensatie van het leed dat u is aangedaan, zonder dat hier concrete kosten tegenover staan. De schadeclaim wordt pas ingediend als alle kosten bekend zijn. Dit is aan het einde van uw hersteltraject, omdat dan meer duidelijk is over de gevolgen van het ongeval en eventueel blijvend letsel. Maar tussentijds kan wel alvast een bedrag aan voorschot worden geclaimd voor de kosten waar u mee te maken krijgt door het ongeval. Veel verzekeraars gaan akkoord met het uiteindelijke voorstel voor schadevergoeding van een jurist om daarmee een kostbare gang naar de rechter te voorkomen. U krijgt daardoor vaak eerder een uitkering dan bij een gerechtelijke procedure.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking