Babette de Roover heeft een paar jaar geleden een burn-out gehad. Voor Babette begon de burn-out op haar werk, al lag de werkelijke oorzaak misschien dieper. Ze werkte op een tijdelijk contract in Hilversum bij de publieksservice van een omroep. “Ik was altijd bezig me aan te passen aan mijn werkgever en verloor daarbij mijn eigen behoeften uit het oog. Voor een deel is dat terug te voeren op mijn jeugd. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik zeven was en sindsdien heb ik moeite met afwijzingen, ook op mijn werk.”

Aanpassen aan de werkgever was niet het enige probleem. Op een gegeven moment merkte Babette dat collega’s over haar roddelden. “Ik ben altijd erg direct en zakelijk als het om werk gaat en misschien viel ik daarom uit de toon. Ik heb op een gegeven moment de grote stap gezet om hen daarop aan te spreken, maar jammer genoeg werd het daarna niet beter. Ik ben niet naar mijn direct leidinggevende gestapt, want ik had niet het gevoel dat hij veel begrip zou hebben.”

Verschijnselen van Babettes burn-out

Babette begon zich steeds ongelukkiger te voelen; de stress hoopte op, maar ze bleef het opkroppen. Ze begon ook last te krijgen van fysieke klachten, zoals vermoeidheid, gewrichtspijnen, duizeligheid. Later begreep ze dat die klachten een rechtstreeks gevolg waren van de situatie op haar werk. Uiteindelijk viel ze in augustus 2008 uit. “Maar als ik terugkijk duurde de aanloop een half jaar tot negen maanden. In augustus was het echt genoeg geweest. Of mijn collega’s en mijn leidinggevende erg geschrokken zijn weet ik eigenlijk niet.”

Babette had een tijdelijk contract en hoorde later dat – al voordat ze de burn-out kreeg – besloten was dat dat niet verlengd zou worden. “Ik ben één keer terug geweest om wat spullen terug te brengen en toen wisten mijn collega’s zich niet echt een houding te geven.”

Behandeling en de weg naar herstel

Toen Babette thuis zat heeft ze zelf een coach gevonden die haar goed geholpen heeft en is ze begonnen met yoga. Ook had ze een fysiotherapeut. Die heeft haar vooral geholpen om haar kracht weer op te bouwen, meer te bewegen en om beter te doseren. Iets anders waar ze veel aan had was gedichten schrijven: “Een prima uitlaatklep. Al met al heeft het ongeveer een jaar geduurd voor de fysieke klachten weg waren.”

“Eindelijk kon ik echt zeggen: ik ben er weer! Momenteel werk ik niet, maar dat is dit keer een eigen keuze. Vlak na het einde van mijn burn-out werd ik namelijk zwanger en nu ben ik fulltime moeder. Af en toe doe ik wel vrijwilligerswerk. Ik ben er als een beter mens uitgekomen. Ik leef nu veel bewuster en weet dat er altijd keuzes zijn.”

Babette de Roover is niet de echte naam van de geïnterviewde.

Wat is jouw ervaring met een burn-out?