Migraine begint voor Heleen Eliëns met een ontzettend moe gevoel. Met loodzware benen, veel gegaap en extra gevoeligheid voor licht en geluid, met niet de juiste woorden kunnen vinden en niet meer weten waarnaar ze op zoek was. In het merendeel van de gevallen leidt dit tot symptomen zoals een hevige hoofdpijn aan één kant en erge pijn vanuit de nek. Met pech komen daar eenzijdige uitvalsverschijnselen bij en soms valt ze zelfs flauw.

Erfelijke aanleg, chocola en stress

“Ik ervaar het als een kortsluiting in mijn hersenen die een aanslag op mijn lichaam pleegt”, vertelt ze. “Na afloop voelt het alsof ik een marathon heb gelopen en ook mijn darmen zijn vaak van slag. Maar als moeder van drie kinderen die ook migraine hebben, weet ik dat een aanval zich bij iedereen anders aankondigt en zich anders uit.”

Migraine komt altijd onverwacht waardoor de impact op het dagelijks leven groot is. Inmiddels is bekend wat er allemaal bij een migraine-aanval gebeurt, maar naar de oorzaak ervan blijft het gissen. Heleen is ervan overtuigd dat erfelijke aanleg een rol speelt. Ook weet ze dat voedingsmiddelen zoals chocola en stress een aanval kunnen uitlokken. “Daardoor hoor je als patiënt vaak dat je je gewoon wat minder druk moet maken. Of dat je maar een aspirientje moet nemen, of eens wat aan yoga moet gaan doen. Dat doen pijn, als je niet serieus wordt genomen.”

Voorkomen van een migraine-aanval

De behandeling focust zich vooral op het verkorten of voorkomen van een migraine-aanval. Genezing is nog niet mogelijk, maar met de juiste medicatie wordt een leven met migraine soms meer dan dragelijk. Voor Heleen blijft de impact van migraine echter groot. “Toch beheerst het niet mijn leven. Ik weiger te leven met het continue gevoel van ‘als ik maar geen aanval krijg’. Wel maak ik bewuste keuzes. Als ik na twaalf uur ’s avonds naar bed ga en er veel en luid gepraat wordt, weet ik zeker dat ik volgende dag een aanval krijg. Dus krijg ik een uitnodiging voor een verjaardag of een feestje, dan vraag ik me vooraf af of dat het waard is.”

Wat is jouw ervaring met migraine?