Een stoma krijgen is een ingrijpende ervaring, niet alleen voor de ontvanger maar ook voor de omgeving. Er wordt al gauw gedacht aan ongemakken als stank, lekkages en huidproblemen en daarnaast leeft het idee dat je met een stoma niets meer kunt doen. Maar niets is minder waar, vindt Eliene Roelse, stomadraagster en oprichtster van de stichting Stomaatje.

De stoma: een nieuw begin

Na een jarenlange lijdensweg van ernstige verstoppingen – haar dikke darm en kringspier werkten op het laatste helemaal niet meer – kreeg ze op haar eenentwintigste een stoma. Voor Eliene was dat geen drama maar het begin van een nieuw leven. Na jaren ernstig ziek te zijn geweest kon ze eindelijk al die dingen gaan doen die ze al lang wilde, zoals haar rijbewijs halen, op vakantie gaan en op zichzelf wonen.

Voorbij de onzekerheid

Natuurlijk was ze, zeker in het begin, ook heel onzeker. Bij alles wat ze deed moest ze steeds opnieuw een drempel over. Zoals naar de schouwburg gaan of de eerste keer zwemmen met een stoma. Wat gebeurt er als je stoma tijdens een stilte geluid begint te maken en; blijft zo’n zakje zitten? In feite moest ze alles opnieuw uitvinden, maar uiteindelijk bleek alles gewoon te kunnen, zelfs parachutespringen of een bergbeklimmen. Eliene zwemt, duikt, doet aan boogschieten, gaat naar concerten en doet gewoon waar ze zin in heeft.

Leven met een stoma

In principe kun je alles met een stoma, maar je moet wel voorzorgsmaatregelen nemen, zo heeft ze altijd wat reservemateriaal in haar tas. Natuurlijk is ze zich wel bewust van het feit dat ze een stoma heeft, het houdt haar altijd bezig, maar ze laat zich er niet door belemmeren. Al kunnen er weleens ongemakkelijke situaties voorkomen. “Soms als ik in een wachtkamer zit en mijn darmen voel borrelen denk ik; oh, blijf alsjeblieft stil! Ik ben altijd wat onzeker over lucht of een lekkage, dat blijft. Maar al met al ben ik dolblij met mijn stoma. Ik heb mijn leven teruggekregen en kan alles weer.”