Deana is erg blij met de thuiszorg die zij ontvangt. Toch probeert ze nog zoveel mogelijk zelf te doen in het huishouden.

Wat houdt Deana’s thuiszorg in?

Op de vraag wat Deana precies mankeert, antwoordt zij: “Je kunt beter vragen wat ik níet heb. Ik heb onder meer twee vormen van reuma en ben geboren met een afwijking aan mijn voeten. Door mijn slechte mobiliteit ben ik te dik geworden. Dat, en stress in mijn privésituatie, hebben er bovendien toe geleid dat ik ook diabetes en hartklachten heb ontwikkeld.”

Thuiszorg is voor Deana geen overbodige luxe. Sinds zo’n anderhalf jaar komt hulp Sylvia iedere week Deana’s huisje schoonmaken. Tussen het werk door hebben de twee samen veel lol. “Ook dat is belangrijk voor mij”, vindt Deana. “Door mijn fysieke gesteldheid en privéproblemen heb ik nauwelijks sociale contacten. Met Syl kan ik beetje van gedachten wisselen. Dat geeft me energie en werkt ook heel relativerend.”

In beweging blijven

Het liefste zou Deana zoveel mogelijk zelf doen. “Daarin moet ik soms worden afgeremd”, erkent ze. “Laatst probeerde ik ook weer iets, maar toen viel ik en liep een hersenschudding op. Toen heb ik besloten dat ik dat maar niet meer moet willen.” Toch doet Deana er alles aan om zelf actief in huis te blijven. “Via bonnen van de gemeente krijg ik nu aquatherapie”, vertelt ze.

“Ik wil ervoor zorgen dat ik blijf bewegen en niet dikker word, zodat ik dingen kan blijven doen. Je hebt mensen die, als ze per ongeluk iets omgooien, denken: ‘Laat maar liggen, dat doet de thuiszorg wel’. Daar kan ik me erg boos over maken.”

Bezuinigingen in de zorg

De aangekondigde bezuinigingen in de zorg vindt Deana niet verkeerd. “Ik vind het wél vervelend dat ik een eigen bijdrage moet betalen voor zowel de thuiszorg als de gespecialiseerde thuiszorg, omdat ik het al zo krap heb en ik met mijn netwerk geen beroep kan doen op mantelzorg”, vertelt ze. “Maar wat de zorg zelf betreft hebben we in ons land een verwencultuur gehad. Daar kan best wat af; veel mensen kunnen veel meer dan ze doen.”