Jan Willem Gunst (45) heeft een verstandelijke beperking. Dat weerhoudt hem er echter niet van om dagelijks in het stadion van AZ in Alkmaar met collega’s zijn werk te doen. Hij heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en het werk geeft hem veel zelfvertrouwen. Zijn zus Ellen legt uit wat dat voor hem betekent.

Passie voor AZ

Jan Willem praat moeilijk, zijn zus Ellen begrijpt hem echter als geen ander. Al bijna 12,5 jaar werkt Jan Willem in het stadion van AZ in Alkmaar: vloeren dweilen, schoonmaken, papier prikken, vuilniszakken legen, stoeltjes schoonmaken, van alles. Dat doet hij met ongeveer 36 collega’s, waarvan er elke dag zo’n twintig aan het werk zijn, vijf dagen in de week. Hoewel van nature geen fan van AZ, Jan Willem is nu helemaal om: hij verzamelt alles rondom de club en kent het stadion als zijn broekzak.

Jan Willems persoonlijke groei

Belangrijker is nog dat hij er iedereen kent: alle stewards en vrijwilligers kennen Jan Willem en zijn collega’s. Ellen: “Binnenkort is er een vrijwilligersfeest, er zijn ook voetballers bij. Daar mogen deze jongens ook komen. Voor hun is dat een enorme blijk van waardering. Ze horen er helemaal bij.” Zelfverzekerd zit Jan Willem op zijn barkruk in de catacomben van het AZ-stadion. Ellen merkt dat Jan Willem enorm groeit van het feit dat hij er werk heeft. Vooral de benadering om te kijken wat deze jongens (en meiden) wél kunnen in plaats van wat ze niet kunnen is daarbij belangrijk.

Volwaardig zijn met een verstandelijke beperking

“Het geeft hem zelfvertrouwen”, vertelt ze. “Hij heeft een gespreksonderwerp als we met het gezin bij elkaar zijn.” Ellen kreeg in de gaten hoe goed het voor haar broer was, toen ze samen een thuiswedstrijd van AZ bezochten. De toenmalige trainer Co Adriaanse liep langs en wenste Jan Willem een fijne wedstrijd. “Toen voelde ik hoe hij ervan groeide en sindsdien is dit alles voor hem.” Door het contact met anderen wordt Jan Willem ook uitgedaagd om beter te gaan praten: hij wordt gestimuleerd om volwaardig te zijn. “En dat is hij dus ook.”