De behandeling van COPD vraagt om therapietrouw en maatwerk. Na verloop van tijd verergeren de symptomen van deze ernstige chronische longaandoening. Het is daarom belangrijk dat COPD-patiënten hun medicijnen trouw blijven gebruiken. Longarts Richard Dekhuijzen van het Radboudumc licht het belang hiervan toe.

Over het belang van therapietrouw

“Therapietrouw is enorm belangrijk, voor zowel de medicijnen als de verandering in leefstijl”. De therapietrouw bij mensen met een chronische aandoening is vaak niet hoog. Voor astma en COPD geldt dat na een jaar 40 procent van de patiënten hun medicatie gebruikt; na twee jaar is dat nog slechts 20 procent.

“Medicijnen voor COPD hebben een directe werking, maar ook op de lange termijn. Bovendien zal het aantal acute verslechteringen – longaanvallen – afnemen als de patiënt zich trouw aan de instructies van de behandelend arts houdt. De luchtwegen blijven beter open, dus de afvoer van ziektekiemen is ook beter met minder longaanvallen als gevolg.” Voor een goede behandeling is het noodzakelijk dat de patiënt de klachten met de arts bespreekt. Zo blijft de therapietrouw zo hoog mogelijk. Professor Dekhuijzen verduidelijkt: “Ik vind het een gedeelde verantwoordelijkheid van arts en patiënt om klachten te bespreken en een goede behandeling vast te stellen. De arts moet de omgeving creëren waarin de patiënt zich uitgenodigd, vertrouwd en vrij voelt om de klachten te beschrijven.”

Prof. dr. Richard Dekhuijzen

Twee obstakels: vaststelling van de diagnose COPD en de ‘patient delay’

De belangrijkste klacht bij COPD is kortademigheid. Het is echter geen symptoom dat specifiek bij deze progressieve ziekte hoort. Daarom is het voor de arts soms lastig om de juiste diagnose te stellen. Dit is een kwestie van veel vragen en longfunctieonderzoek doen.

Daarnaast is er het probleem van de patient delay: “een vertraging tussen de eerste ervaring van klachten en het moment waarop een patiënt dat aan de arts vertelt. Kortademigheid bij inspanning kan ook aan de conditie liggen en hoesten bij roken komt vaak voor. Dus vaak is het eerste contact met de huisarts vanwege een luchtweginfectie. En veel patiënten die iets vermoeden stellen een bezoek aan een arts uit, omdat ze eigenlijk wel weten wat de remedie is en daar niet aan willen.”