Blijf op de hoogte

Veel oplossingen voor continentieproblemen

Niemand vindt het gemakkelijk om toe te geven dat hij kampt met een continentieprobleem. Toch is het verstandig dit in een vroeg stadium te bespreken met de huisarts. Vaak kunnen de continentieproblemen namelijk worden verholpen door medicatie, bekkenfysiotherapie of een operatie.

En daar waar sprake is van niet behandelbare tijdelijke of blijvende incontinentie zijn er goede hulpmiddelen beschikbaar. Aangezien het daarbij gaat om maatwerk worden deze middelen voorgeschreven door een uroloog, verpleegkundig specialist of continentieverpleegkundige.

Behandeling bij stress- en aandrangincontinentie

Stressincontinentie bij mannen is vaak het gevolg van chirurgisch ingrijpen. Werkt de sluitspier na de operatie in het geheel niet meer dan is de incontinentie blijvend. Is echter sprake van een goed werkende sluitspier en een bekkenbodemspier die door de operatie beperkt functioneel is, dan kunnen door bekkenfysiotherapie prima resultaten worden behaald.

Ook kan operatief een elektrode worden geplaatst die werkt als pacemaker. Dit kan bij aandrangincontinentie als gevolg van een overactieve blaas en wanneer de medicatie of blaastraining niet werkt. Soms wordt botox gebruikt en ook het operatief vergroten van de blaas is een optie. Een operatieve oplossing voor stressincontinentie is het aanbrengen van een kunstmatige sluitspier die via een pompsysteem kan worden geopend en gesloten.

Wat kan een uroloog betekenen?

“Er zijn tal van mogelijkheden waardoor iemand continentieproblemen kan hebben en in veel gevallen is het behandelbaar”, stelt uroloog Erich Taubert van het Slingeland Ziekenhuis. “Een uroloog kan de oorzaak achterhalen en de juiste behandeling starten. Daarom is het belangrijk tijdig een arts te bezoeken en niet zelf met allerlei hulpmiddeltjes de gevolgen te lijf te gaan.” De uroloog kan mannen ook vaak geruststellen. Veel mensen denken dat continentieproblemen mogelijk duiden op prostaatkanker. Als gevolg van een prostaatkankeroperatie ontstaat wel vaak een al dan niet tijdelijk continentieprobleem. Maar urineverlies duidt niet op prostaatkanker.

Elegante oplossing op maat

Taubert ziet regelmatig patiënten die zelf oplossingen hebben bedacht voor de gevolgen van hun continentieprobleem. De schaamte is vaak doorslaggevend. “Soms lopen mensen jarenlang met een handdoek en een plastic zak of met maandverband rond. Dat is enorm jammer want er zijn hele elegante oplossingen beschikbaar.” Terwijl de uroloog de diagnose stelt en indien van toepassing een behandelplan opstelt, is het vaak de verpleegkundig specialist of continentieverpleegkundige die samen met de patiënt het hulpmiddel kiest dat het beste past bij de mate van urineverlies en de persoonlijke omstandigheden.

Hulpmiddelen bij continentieproblemen

Absorberend incontinentiemateriaal is in diverse maten en soorten verkrijgbaar. “Er zijn lichte verbanden voor druppelincontinentie speciaal voor mannen”, legt verpleegkundig specialist urologie Marjo Hupperetz uit. “En er zijn verbanden voor matig tot ernstig urineverlies. Ook deze zijn niet zichtbaar onder de kleding.” Een ander middel is de externe condoomcatheter . “Hierbij wordt een condoom om de penis aangebracht. Vanuit het condoom loopt een dunne slang naar een opvangzak die op het boven- of het onderbeen wordt geplaatst.” De condoomcatheter wordt dagelijks opnieuw aangebracht. De opvangzak wordt doorgaans enkele malen per dag geleegd.

Gerelateerde artikelen

Incontinentieproblemen zijn erg vervelend. Incontinentieproblemen die langer aanhouden noemen we ook wel een incontinentie stoornis. Een incontinentie stoornis is een aandoening waarbij mensen de controle over hun blaas en/of darmen…

Stress-urine-incontinentie (SUI) bij mannen is zeldzaam. Maar als er dan sprake van blijkt, tolereren mannen dit langer dan twee jaar voordat ze medische hulp zoeken – en een derde wacht…

Incontinentie is voor vele mannen en vrouwen vaak een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Er bestaan verschillende soorten urineverlies en de beleving van de kwaal is voor iedere persoon anders. Gelukkig bestaan…

“Incontinentie is niet normaal, ook niet als je ouder wordt.” Dat zegt bekkenfysiotherapeut en secretaris van beroepsvereniging NVFB Bernadette Berendes-van Dijk. Onder haar patiënten zijn niet alleen vrouwen, maar ook…

Hoeveel Nederlanders precies problemen met de bekkenbodem hebben, en de gevolgen daarvan, is niet duidelijk. Volgens schatting van de Stichting Bekkenbodem Patiënten (SBP) zijn het er 1 miljoen. Waarschijnlijk zijn…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.