Blijf op de hoogte

Verslaving: "Ik kan geen maat houden, ik wil altijd meer"

Lisanne (52) heeft door haar verslaving de voogdij over haar kinderen verloren, zeven jaar op straat gezworven en had geen eigenwaarde meer over. Nu heeft ze een goede baan, leuke mensen om zich heen en kan ze geregeld haar kinderen zien.

Hoe is jouw alcoholverslaving ontstaan?

“Ik heb van huis uit nooit geleerd hoe ik met mijn gevoelens moet omgaan… als ik huilde, kreeg ik er nog een klap erbovenop om nog meer te huilen. Daarom had ik altijd een drang naar vrijheid. Alcohol gaf me die vrijheid. Het was voor mij een manier om te ontsnappen aan de realiteit. Ik was bovendien vroeger heel onzeker en alcohol was voor mij een middel om me zekerder te voelen, stoerder te doen en erbij te horen.”

Hoeveel dronk je ongeveer?

“Ik was degene die altijd laveloos was op feestjes, ik ging altijd tot het naadje. Ik weet niet meer precies hoeveel ik exact dronk, maar behoorlijk wat. Ik stal toen ik jong was de alcohol van mijn vader en vulde de fles dan met water en legde het terug in de koelkast.
Ik wist dat ik een alcoholist was en dat ik een probleem had, maar ik wist niet hoe ik ervanaf kon komen. Ik had om één uur ’s middags een promillage van 4,37. Ik was in veel klinieken geweest, ik heb lifestyletrainingen en cognitieve gedragstherapie gehad, maar niets hielp.”

Hoe ben je toch van je verslaving afgekomen?

“Mijn beide ouders en jongere zusje kwamen te overlijden, waardoor dat de reden was voor mijn oudere zus om een interventie voor me te organiseren. Ze wilde mij niet na een paar jaar begraven. Waarom ook niet? Ik had niets te verliezen. Ik was mijn kinderen al kwijt, die waren in een pleeggezin. Ik kon niet meer voor ze zorgen.
Als ik wakker werd, moest ik eerst zelf aan de fles, voordat ik m’n dochter de fles kon geven. Het maakte mij op een gegeven moment niet meer uit of ik wakker werd of niet. Ik baalde zelfs als ik wel wakker werd, weer zo’n dag vol ellende en telkens ziek zijn van de drank.
Ik kreeg het 12-stappen programma van de Anonieme Alcoholisten (AA), dat is wat mij geholpen heeft.”

Hoelang heb je niet meer gedronken?

“Ik ben nu twee jaar en zeven maanden nuchter. Ik heb nooit een terugval gehad, ik heb soms wel momenten dat ik wil drinken, maar dan besluit ik om het toch niet te doen. Ik weet dat ik machteloos ben. Het blijft nooit bij één drankje.
Ik heb tijdens mijn herstel mijn eigenwaarde teruggekregen en ik ben veel zelfverzekerder geworden. Ik ben mijn voogdij verloren, maar ik heb nog wel leuk contact met mijn kinderen.
Dat alcoholisme heb ik nog wel, dat uit zich in obsessief gedrag. Ik kan geen maat houden, ik wil altijd meer. Nu, vandaag de dag, loopt het niet meer zo uit de hand. Ik leer bij de AA hoe ik hiermee om moet gaan.”

Wat voor impact heeft het gehad op je leven?

“Ik ben letterlijk uit m’n huis gehaald. Ik had een tandenborstel en een onderbroek, verder helemaal niets. Ik heb zeven jaar op straat gezworven. Soms werd ik wakker met een blauw arm of een blauwe buik en dan wist ik niet hoe ik daaraan kwam. Alles is zo’n waas voor me. Gelukkig komen er nu ik nuchter ben stap voor stap herinneringen naar boven.”

Wat was de reden dat de vorige klinieken niks voor je waren?

“Bij de AA leerden ze me dat ik machteloos ben na de eerste druppel, dat ik eigenlijk een lichamelijke allergie heb voor de drank. De werkwijze is anders dan de vorige klinieken.”

Lees ook: Het leven van een alcoholist, drugsverslaafde en carrièreman

Wat houdt het 12-stappen programma in?

Stap 1. Erkennen dat je een alcoholist bent en toegeven dat je leven een puinhoop is geworden.
Stap 2. Vertrouwen dat de macht om te drinken, groter is dan jezelf en vertrouwen krijgen dat het beter kan door hulp te vragen aan andere alcoholisten en drugsverslaafden.
Stap 3. Laat de controle los.
Stap 4. Schrijf een lijstje op wie je boos bent en wat je angsten zijn.
Stap 5. Je verhaal vertellen.
Stap 6 en 7. Werken aan je tekortkomingen.
Stap 8 en 9. Maak het goed met je omgeving. In mijn geval was dat door mijn rekeningen te betalen, met mijn zus en kinderen te praten.
Stap 10. Dagelijks onderhoud. Schrijf elke dag op waar je tegenaan liep. Ben je wel eerlijk geweest tegen jezelf? Wat voor motivatiecijfer zou je jezelf geven?
Stap 11. Zelfreflectie, neem een momentje voor jezelf en kijk wat er allemaal gebeurt.
Stap 12. Geef de boodschap door, dat doe ik nu door mijn verhaal nu te vertellen.”

Hoe gaat het met jou?

“Goed, ik heb niet veel te klagen. Ik heb een leuke baan, een huis, ik ben inmiddels gescheiden en ik zie mijn kinderen regelmatig. Ik heb leuke mensen om me heen waarvan ik kan zeggen: dat zijn echte vrienden. Ik hoef niet meer te drinken, dat vind ik heel fijn.
Aan lotgenoten wil ik meegeven: geef jezelf gewoon een kans. Kom naar een meeting van de AA! Vind je het niks, dan kun je altijd nog drinken.”

Gerelateerde artikelen

Als je last hebt van een verslaving dan is het overwegen van een afkickkliniek zeker een goede optie. Maar weet je niet wat je kan verwachten van een afkickkliniek? Dan is…

Op dinsdag 29 januari ontvangt longarts en strijder tegen de tabaksindustrie Wanda de Kanter het eerste exemplaar van ‘Mij pak je niet’: het eerste boek voor jongeren over roken. Kinderboekenschrijfster…

Huisartsen registreren alcoholmisbruik door patiënten niet of nauwelijks. “Dit heeft onder andere te maken met het feit dat alcoholmisbruik bij patiënten vaak niet door de huisarts wordt herkend”, zegt promovenda…

Mensen met een verslaving krijgen vaak te maken met stigmatisering. Niet alleen vanuit het algemene publiek, maar ook vanuit de hulpverleners. Leonieke van Boekel, senior onderzoeker bij Tranzo, Tilburg University,…

Zijn jouw voornemens om minder te drinken nu al van de baan? Je bent niet de enige. Onderzoekers van the University of Bristol hebben aangetoond dat de meeste mensen binnen…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.