Hoofdpijn is een aandoening die alles belemmert. Bij gebrek aan een duidelijke oorzaak worden patiënten vaak naar huis gestuurd met pijnstillers en het advies af te wachten. Terwijl veel van hen wel behandeld kunnen worden, zegt Olaf Schaeffers, manueel therapeut en eigenaar bij Vita Compleet.

Wat is de oorzaak van hoofdpijn?

“Dat verschilt. Secundaire hoofdpijn is een gevolg van een andere aandoening, zoals een tumor of bloedvatafwijking. Bij primaire hoofdpijn is de oorzaak vaak niet aantoonbaar. Hieronder vallen bijvoorbeeld migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. Steeds meer onderzoek toont aan dat deze hoofdpijn onder andere ontstaat vanuit de hersenstam. Doordat deze overgevoelig raakt, worden normale prikkels uit onder meer het aangezicht, hoofd, de kaak, bloedvaten, spieren, gewrichten en tussenwervelschijven als pijnlijk waargenomen.”

Wat betekent dit voor de behandelmogelijkheden?

“Patiënten met primaire hoofdpijn moeten het vaak doen met symptoombestrijding aan de hand van medicatie. Maar een klein percentage wordt doorverwezen naar een neuroloog of andere specialist, terwijl behandeling vaak wel mogelijk is.”

Kunt u dat toelichten?

“Met behulp van de Watson-methode kan de kern van primaire hoofdpijn worden aangepakt. De methode is gebaseerd op de theorie dat de pijn inderdaad wordt veroorzaakt door een gesensitiseerde hersenstam. Door een veilige, systematische diagnostiek en behandeling van de bovenste drie nekwervels kunnen we de hoofdpijn opwekken en weer laten verdwijnen. Hierdoor neemt de overgevoeligheid van de hersenstam af en krijgen triggers zoals houding, voeding, stress of menstruatie minder invloed. De patiënt krijgt hierdoor een stuk van zijn of haar psychosociaal leven terug.”

Waarom wordt de Watson Headache Approach® in de praktijk nog weinig toegepast?

“De methode is in Australië ontwikkeld en ik ben een van de zeven fysiotherapeuten in Europa die de volledige opleiding hebben voltooid. Het is positief dat er steeds meer collega’s starten met de opleiding, zodat ook zij over een aantal jaar deze behandeling kunnen aanbieden. Hoe meer patiënten geholpen worden, des te sneller acceptatie zal volgen vanuit de medische wereld. Omdat artsen de toegangspoort tot de gezondheidszorg zijn, is het belangrijk dat zij zich bewust zijn van andere mogelijkheden naast symptoombestrijding middels medicatie.”

Meer informatie?
Bezoek de website van Vita Compleet: www.vita-compleet.nl