Psoriasis is één van de meest voorkomende chronische huidziekten. Hoewel er geen genezing voor is, zijn er wel manieren om de symptomen te bestrijden. En deze zijn dichterbij dan je denkt. Hierbij een lijstje huishoudelijke middelen.

1. Dood zeezout

Uit onderzoek is gebleken dat het nemen van een warm bad met dood zeezout voordelig kan werken voor mensen met psoriasis. Vijftien minuten liggen zou al genoeg zijn om de aanslag en jeuk te verlichten.

2. Omega 3-tabletten

Ook omega-3 vetzuren kunnen een middel zijn om psoriasis te behandelen. De voedingsstof is voornamelijk in vis en visolie te vinden. Een studie heeft aangetoond dat omega 3 kan helpen ontstekingen te verminderen en de gezondheid van mensen met auto-immuunziekten te verbeteren. Om deze redenen kan het ook helpen bij psoriasis.

Daarnaast ontdekten wetenschappers in Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology dat omega 3-vetzuren de klachten bij psoriasis kunnen verlichten wanneer inname gecombineerd wordt met een reguliere behandeling.

3. Mahonie

Mahonie is een plant die ook wel druifstruik wordt genoemd. Het heeft een krachtige, helende werking. Uit onderzoek is gebleken dat crèmes die 10 procent van het kruid bevatten zeer effectief kunnen zijn bij de behandeling van milde tot gemiddelde psoriasis. Daarbij mag het middel enkel plaatselijk worden aangebracht, tenzij dit onder toezicht van een arts gebeurt.

4. Capsaïcine

Capsaïcine is het heet-makende ingrediënt in chilipepers. Maar dat het kan ook kan functioneren als effectieve pijnbestrijder, is minder bekend. Crèmes die concentraties van de stof bevatten, blokkeren de zenuwuiteinden die pijn overdragen. Daarnaast ontdekten wetenschappers van de University Medical Center Freiburg dat de middelen ook kunnen helpen om ontstekingen, roodheid en aanslag bij psoriasis te verminderen. Er is echter meer onderzoek nodig om de effecten op de langere termijn te onderzoeken.

5. Probiotica

Probiotica zijn vriendelijke bacteriën die kunnen helpen het immuunsysteem van ons lichaam te stimuleren. Ze zijn vooral te vinden in yoghurt en supplementen. Aangezien psoriasis een auto-immuunziekte is, kunnen de bacteriën nuttig zijn om symptomen te bestrijden. Met name de variant Bifidobacterium Infantis 35624 zou helpen om bepaalde ontstekingsresponsen in het lichaam te reguleren.