René Kuijten: De rol van private equity in de life sciences

In de life sciences sector gaan innovatie en kapitaal hand in hand. Private equity speelt een belangrijke rol in het financieren van de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en medische technologieën. René Kuijten, hoofd van EQT Life Sciences en een belangrijke speler in dit veld, geeft zijn visie op de investeringswereld en de impact van private equity op de gezondheidszorg.
Van arts tot investeerder: René Kuijten
René Kuijten begon zijn loopbaan als arts, maar koos na zijn promotie in de oncologie voor een carrière in consultancy. “Ik wilde iets anders dan elke dag mijn rondes lopen en ik kon aan de slag bij McKinsey,” zegt Kuijten daarover. “Daar kreeg ik de kans om financiële en bestuurlijke kennis op te doen. Na een aantal jaar maakte ik de overstap naar de investeringswereld. Ik wilde zelf aan de knoppen zitten en langer betrokken zijn bij de bedrijven die we financierden,” aldus René Kuijten over zijn start bij LSP, dat later fuseerde met EQT tot EQT Life Sciences. “Wij investeren in bedrijven die nieuwe medicijnen en technologieën ontwikkelen in de life sciences sector, met een focus op zowel grote ziektes als zeldzame aandoeningen,” legt Kuijten uit.
De rol van private investeerders
Volgens René Kuijten is private equity een essentiële schakel in het ecosysteem van de life sciences. “Grote farmaceutische bedrijven zijn altijd op zoek naar nieuwe geneesmiddelen die al in een klinische fase zitten,” legt hij uit. “Aan de andere kant heb je wetenschappers die nieuwe ideeën door de preklinische fase proberen te krijgen. Private investeerders vullen het gat tussen deze twee.” Universiteiten hebben vaak niet de middelen om de tussenfase te financieren, waardoor de rol van durfkapitaal cruciaal wordt.
Het selectieproces
EQT Life Sciences ontvangt jaarlijks 2000 businessplannen. “We hebben een systeem om deze te analyseren,” vertelt René Kuijten. “Veel plannen vallen af omdat de ideeën te klein zijn of niet in onze scope passen. Van de overgebleven plannen analyseren we er ongeveer 200 in detail.” Het belangrijkste criterium is volgens Kuijten de wetenschappelijke basis. “Is het baanbrekend? Wordt het gepubliceerd in prestigieuze tijdschriften? Maar ook klinische relevantie en marktpotentie spelen een belangrijke rol.”
Impact en rendement
Rendement is belangrijk voor investeerders, maar René Kuijten hecht daarnaast grote waarde aan de maatschappelijke impact van investeringen. “We willen iets goeds doen met dat geld,” zegt hij. “Het fonds investeert bijvoorbeeld in bedrijven die zich richten op zeldzame ziektes, waarvoor vaak nog geen geneesmiddelen zijn. Daarbij streven we naar een gemiddeld rendement van 15 tot 20 procent op jaarbasis.”
Naast de wetenschappelijke en financiële aspecten, benadrukt René Kuijten het belang van een sterk team achter een start-up. “We willen het team zien presenteren, de passie in hun ogen zien,” legt hij uit. “Een goed team is cruciaal voor de ontwikkeling van het bedrijf maar ook voor de pitch naar de beurs of naar farmaceutische bedrijven.”
De toekomst van biotech-investeringen
Volgens René Kuijten staat de biotechsector aan de vooravond van een nieuwe revolutie, gedreven door technologieën zoals AI, genetische therapieën en precisiegeneeskunde. “We zien steeds vaker dat innovaties voortkomen uit de combinatie van verschillende disciplines, zoals data science en moleculaire biologie,” legt hij uit. “Onze rol als investeerder is niet alleen financieel, we brengen de juiste expertise en connecties samen om start-ups te helpen om hun potentieel volledig te benutten.”
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking