De kans op een aortadissectie lijkt groter te zijn als een familielid dit ook heeft gehad. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een familiegeschiedenis van hartproblemen een belangrijke factor is om te herkennen of je een groter risico loopt.

Wat is aortadissectie?

Bij een aortadissectie dringt het bloed door de wandlagen heen, waardoor de lagen van de aorta worden gespleten (of gedissecteerd). Dit kan komen door verzwakking van de aorta waardoor er een scheur ontstaat in de binnenwand.

Kans van 1 op 8

Onderzoekers keken naar de familiegeschiedenis van 90 personen die behandeld zijn aan een aortadissectie.
Bij meer dan de helft kwam dit binnen dezelfde familie in een tijdsbestek van 10 jaar weer voor. Per leeftijdscategorie bleek het risico hoger te liggen:

  • Had een familielid bijvoorbeeld tussen 30 en 49 jaar een aortadissectie gehad, dan bleek er 71% kans voor een ander lid om hetzelfde te overkomen.
  • Tussen de 60 en 79 jaar bleek er 80% kans te zijn.

De onderzoekers rapporteerden dat er over het algemeen een kans van 1 op 8 is op aortadissectie binnen dezelfde familie.

Eerdere herkenning

De resultaten zijn voor medici waardevol in het herkennen van de aandoening. In dit specifieke geval, bij personen met een familiegeschiedenis. Als deze personen de leeftijd bereiken waarop een familielid een aortadissectie heeft gehad, is het belangrijk om regelmatig een controle te laten uitvoeren.

Hoewel het merendeel van patiënten door een spoedoperatie geholpen kan worden, is er toch nog een deel die onmiddellijk of achteraf komt te overlijden. De meest recente cijfers van de Hartstichting laten hierover het volgende zien:

  • In 2012 vonden er 6.453 ziekenhuisopnamen plaats.
  • Vijf jaar na de eerste opname vanwege dissectie of aneurysma van de aorta is 48% van de mannen en 58% van de vrouwen overleden.
  • In totaal zijn 1.274 personen, 800 mannen en 474 vrouwen, in 2012 overleden aan de gevolgen van een dissectie/aneurysma van de aorta.

Bron: Annals of Thoracic Surgery