Zoals de term al doet vermoeden verlaten vroeggeborenen baby’s de veilige baarmoeder vroegtijdig. Hierdoor moeten ze zich aanpassen aan invloeden van de buitenwereld, zoals licht en geluid, voordat zij daar aan toe zijn. Om deze kindjes te ondersteunen heeft Dräger een nieuw ontwerp couveuse/warmtetherapieapparaat ontwikkeld: de Babyleo.

Koesterende omgeving

Baby’s die te vroeg geboren worden komen op een neonatologieafdeling terecht. Daar worden zij onvermijdelijk blootgesteld aan geluid, helder licht, medische onderzoeken en een te vroege fysieke scheiding van de moeder. Dit alles levert stress op. Om de periode in het ziekenhuis zo optimaal mogelijk te laten verlopen is de Babyleo ontwikkeld. Deze IncuWarmer biedt een koesterende omgeving, zoals in de baarmoeder, waarbij rekening wordt gehouden met temperatuur, geluid, licht en lichamelijk contact tussen ouder en kind.

Temperatuur

Voor vroeggeborenen is het van groot belang dat hun temperatuur stabiel blijft, zodat zij geen energie verliezen met het op peil houden van hun lichaamstemperatuur. Om baby’s hierbij te ondersteunen, zijn in de IncuWarmer drie gesynchroniseerde warmtebronnen aangebracht: een convectieradiator, een dubbele warmtestraler en een verwarmd matras. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur gelijk blijft, ook als de Babyleo geopend wordt.

babyleo-2

Geluid

In de baarmoeder worden geluiden gedempt. “Bij de Babyleo hebben we specifiek gekeken naar het geluidsniveau”, vertelt Mariëlle de Koo, Modality Manager Neonatale Zorg bij Dräger. “Het apparaat heeft een ingebouwde sensor die aangeeft als het geluid te hard wordt, waardoor zorgverleners en familie getriggerd worden zachter te praten. Wat we daarnaast hebben toegevoegd, is de optie om vertrouwde geluiden, zoals de stem van een ouder of muziek af te spelen voor de baby.”

Licht

Baby’s kunnen schrikken van licht en dat kan onnodig stress veroorzaken. De Babyleo is daarom uitgerust met een ingebouwd nachtlampje, waardoor de verzorger niet het grote licht aan hoeft te doen. Naast dit te reguleren lampje, is sfeerverlichting in het apparaat ingebouwd, zodat de couveuse minder kil is en de zintuigen van de baby op een prettige manier worden gestimuleerd.

babyleo-3

Lichamelijk contact

Het vroegtijdig betrekken van de ouders bij de zorg voor hun te vroeg geboren baby neemt een steeds prominentere plaats in binnen de ontwikkelingsgerichte zorg. Door de eenvoudig te openen kap kunnen ouders makkelijker lichamelijk contact maken met hun kind. Dit komt de hechting en ontwikkeling van de baby ten goede.

(Gebruiks)vriendelijk apparaat

Bij de ontwikkeling van de Babyleo is duidelijk rekening gehouden met de behoeften van zorgverleners en ouders. Het is zo ontwikkeld dat baby’s gedurende hun ontwikkeling niet langer hoeven te worden overgeplaatst naar andere ‘devices’. Dit zorgt voor een soepelere workflow en bespaart tijd. Tijd die bij vroeggeboren baby’s van levensbelang kan zijn.

Tevens geeft de Babyleo de ouders de mogelijkheid om het nieuwe verblijf van hun kindje persoonlijker te maken door ze te laten kiezen voor de kleur van de verlichting en een passend plaatje toe te voegen aan het scherm waarin de persoonlijke gegevens van hun baby staan. Zo krijgt de IncuWarmer, een hoogwaardig medisch apparaat, een persoonlijk karakter.